Tema Attityd i fotgåendet – Del 5. Bryt rutiner och mönster

Det är så lätt hänt att vi fastnar i rutiner och mönster både gällande träningen och belöningarna, vi blir förutsägbara och plötsligt börjar hunden värdera, finns det kanske roligare saker att hitta på, kika på omgivningen, nosa på backen, sticka iväg eller något annat mer intressant.

Min senaste 30 dagars utmaning handlade just om att variera belöningarna, genom att göra detta blir träningen roligare, vad ska komma härnäst?

Men vi kan och bör även variera när belöningarna ska komma, sätt upp belöningspunkter för att inte fastna på ett visst antal steg varje träningspass (se min 30 dagars Fotutmaning för mer ingående tips, den finns under kategorier i bloggen.)

Vi kan också lägga in andra beteenden som hunden uppskattar under fotgåendet  som att den snurrar ett varv vid min sida, att den får gå fot mellan benen, slalom mellan benen eller något annat kul trix.

Att inte fastna i rutiner och mönster har flera positiva effekter:

Hunden blir förväntansfull och glad

Träningen blir spännande

Hunden blir engagerad

Uthålligheten ökar

Koncentrationen och fokuset ökar

Momentet stiger i värde

Gör så här:

Sätt upp några belöningspunkter (ganska korta sträckor i början och i slutet en lite längre sträcka)

Förbered fem helt nya belöningar (som du tror att din hund kommer uppskatta)

På den längre sträckan planerar du för ett par roliga trix (en förutsättning är att hunden kan det redan) exempelvis snurra runt vid din sida och gå slalom mellan benen, om hunden klarar att gå hela den längre sträckan med de kriterier du sätt upp belönar du detta extra bra (spara alltså den bästa belöningen till sist)

Filma om du har möjlighet och utvärdera