Första försöket gäller

Det här vet vi ju, man har bara ett försök på sig på varje moment på tävling, men det kan vara lätt att glömma på träning

Jag brukar checka av det på flera olika sätt:

 

  1. Sätter hunden momenten på första försöket när jag tränar ett moment i taget (utan hjälper)

 

  1. Sätter hunden momenten på första försöket när jag gör en tävlingsmässig kedja (utan belöningar)

 

  1. Sätter hunden momenten på första försöket när det finns tävlingsmässiga störningar

 

  1. Sätter hunden momenten på första försöket när vi är på en helt ny plats

 

När jag har checkat av alla fyra punkter så vet jag att vi är redo för tävling, sannolikheten att hunden kommer sätta momenten även på tävling är god

Blir det alltid som man tänkt? Nej självklart inte, det finns alltid faktorer som man kanske inte kunnat förbereda sig på, något som stör ut hunden eller en missuppfattning i kommunikationen, nerver osv

Vi är levande varelser, inga robotar.

När jag och min Border collie Riva tävlade en rankingtävling i Lydnad för flera år sedan hade de sätt upp plastband runt hela planen, det blåste ordentligt den här dagen och det gjorde att banden snurrade och skapade ett väldigt konstigt ljud, vi genomförde tävlingen och hon satte alla momenten men hon var väldigt obekväm, vi hade aldrig tränat på den störningen.

Det första jag gjorde dagen efter var att köpa plastband och pinnar, nästa gång vi kom till en sådan situation skulle vi vara förberedda!

 

Vi kan aldrig förbereda oss på allt, men vi kan lära oss av erfarenheter