Tema Attityd i fotgåendet – Del 4. Uppstartsrutinen

En del av fotgåendet handlar om uppställning och uppstart, det är så här vi startar när vi tävlar, vi ställer upp på en punkt och på kommendering börjar vi gå. Men bara för att det ser ut så här på tävling innebär det inte att vi måste träna på det viset.
Självklart är det två viktiga delar och jag tränar mycket på dem i detaljträningen och om jag gör en hel fotgåendekedja där alla delar är inkluderade, men jag lägger väldigt sällan med dessa delar när jag jobbar med attityden i fotgåendet. Jag vill att hunden ska förknippa fotgåendet med fart, fläkt, energi och driv, därför startar jag alltid aktivt när jag tränar detta.

Uppstarterna kan se olika ut men här kommer några exempel:

Jogga bakåt och sedan vända upp (se förra blogginlägget)

Springa ifrån hunden och låta den söka upp min sida

Skicka hunden på ett runda och därefter låta den sluta upp vid min sida när jag går

Skicka genom en tunnel och sedan sluta upp

Hoppa över ett hinder och sedan sluta upp

Låta den göra något trix som den kan exempelvis gå slalom mellan benen och sedan sluta upp

När man kör dessa uppstarter för första gången är det viktigt att belöna så fort hunden sluter upp och därefter successivt öka på längden.

Syftet

Om din hund tycker fotgåendet är tråkigt kan en del av anledningen ligga i startrutinen, du tar in den till sidan och på vissa hundar kan man nästan höra hur de suckar och blir uttråkade direkt, hunden hamnar snett och behöver rättas in och sucken övergår till ett stön, kanske tappar ni båda energi här, när hunden väl sitter rakt är det dags att börja gå, den är vid det här laget både uttråkad och okoncentrerad, i första steget tappar den fokus och ni får antingen börja om med samma process eller ignorera och fortsätta gå. Detta leder inte helt otippat till dålig attityd i fotgåendet.

Mitt tips är alltså träna följande delar separat:

Ingång till sidan

Sitta vid sidan med kontakt

Uppstart där du går ett, två eller tre steg

I alla dessa delar vill jag ha hundens fulla uppmärksamhet likväl som jag vill ha ett högt värde för dem, när hunden har det och vi har en härlig etablerad attityd i fotgåendet så lägger jag ihop dessa delar men inte alltid, jag gör det i så fall med syfte att stämma av delarna i en fotgåendekedja.