Få kontroll på tävlingsnerverna

Jag minns min första tävling som igår, nerverna som gick bananas, benen skakade, munnen var snustorr, konstant kissnödig och en svimningskänsla i huvudet, men på något sätt genomförde jag tävlingen och överlevde!

Nästkommande tävlingar blev inte lättare heller…

Visst gick det bra men nervositeten ville liksom inte ge med sig.

Tävling var kul! Nervositeten var det inte, så jag bestämde mig för att försöka jobba bort den.

Jag anmälde mig till många tävlingar och tävlade i princip varje helg ett tag, min tanke var att jag helt enkelt till slut inte skulle orka vara nervös längre och för varje tävling blev jag faktiskt lite mindre nervös.

Här kommer några tips till dig som blir nervös:

Planera dina tävlingar – vad är dina uppgifter på tävling, hur kan du på bästa sätt guida din hund på tävlingsplanen, inte bara i momenten utan även mellan dem och vad gör du om något blir fel? Om du har koll på dina uppgifter dämpas ofta nerverna då en känsla av kontroll uppstår.

Dina tankar blir sanningar: åh jag är så nervös kan vändas till – åh vad jag är taggad, vad kul vi ska ha.

Tävla där du är okänd – om prestige inför exempelvis klubbkompisarna infinner sig kan det vara bra att tävla där du får vara lite anonym.

Skaffa en coach – det kan vara vem som helst, en träningskompis, en bror, en mormor eller vän, någon som kan följa med och som får i uppgift att hjälpa dig med det du behöver – hålla koll på starttid, uppvisning av intyg, rasta hunden, vara stöttande och trygg eller peppande utifrån ditt behov.

Ge dig och hunden rätt förutsättningar – se till att vara väl förberedd när ni ska tävla, avstå hellre ett moment om du vet att hunden inte kan det ordentligt.

Du kan alltid bryta ett tävlingsprogram! Går det åt pipsvängen, bryt hellre än att harva vidare med en hund som är på en annan planet. Att ha plan B – bryta, kan lugna nerverna en smula.

Träningstävla – det vi tränar på blir vi bra på, träna dig på att tävla.

Gör det gärna på publika ställen då kommer du automatiskt få träning inför publik.

Sätt tävlingarna i ett större perspektiv det finns så mycket annat som är värre, hoppa bungyjump tex vad är en ynka tävling jämfört med det.