Tema Attityd i fotgåendet – Del 6. Konnkurrens

Ibland kan konkurrens göra under i träningen, men här gäller det verkligen att man ser till individen för en del hundar har det nämligen helt motsatt effekt på, medan andra kan bli väldigt övertaggade.

Jag har använt mig av konkurrens en hel del i träning både genom att jag växlat mina egna hundar under träning och genom att min hund fått se på när någon träningskamrats hund tränat en kort stund och att vi då växlat hundarna fram och tillbaka intensivt.

Hur vet man då om detta är en bra strategi för sin hund? Man testar och ser vad som händer!
Har du exempelvis två hundar kan du testa att träna den ena en kort stund framför ögonen på den andra, när du sedan byter ska hunden vara taggad, peppad och engagerad, om den inte är det kan du bortse från det här tipset.

Om den däremot blir övertaggad kan du träna mot att kunna använda dig av konkurrensen i ett senare skede. De flesta av mina hundar är högtempererade, en otroligt viktig grund för en högtempererad hund är omvänt lockande, avstå något som du verkligen vill ha för att kunna få det, i det här fallet avstå träningen – ligg koncentrerad och tyst för att få träna.

Bra förkunskap vid användning av konkurrens

Jag lär alltid mina hundar att ligga självständigt och pausa dvs utan att vara uppbundna dels på grund av lathet men också för att jag vill dra nytta av konkurrenssituationen.
När jag lär in detta lägger jag hunden och gör sedan något lugnt med den andra hunden, men det är egentligen inte fokus på den hunden utan på hunden som ligger i paus, jag kommer väldigt frekvent att gå in och belöna att den ligger kvar, för att detta ska vara möjligt måste den ha en bra stadga utan denna störning.
När jag belönat frekvent några gånger byter jag hund i träningen, detta är den största belöningen så det är viktigt att jag förstärker rätt beteende, att hunden ligger tyst och koncentrerat, jag använder mig av hundens namn när jag gör bytet, på det viset behöver det inte bli några missförstånd när jag har flera hundar pausade samtidigt. Om jag skulle säga namnet och bjuda på träning när hunden piper eller kanske skruvar på sig kommer jag få mer av de beteendena som jag inte vill ha, så om hunden skulle pipa väntar jag tills den är tyst, är jag noga med att hålla på kriterierna och upprepar träningen mycket kommer hunden snabbt att inse vilka beteenden som leder till mer träning.

Anledningen till att jag inte vill binda upp hunden i de här lägena  är att det ofta leder till alldeles för mycket stress, hunden kanske kastar sig fram och tillbaka i kopplet, piper och vrålar vilket antagligen kommer leda till överslag i träningen. Men om du har en lågtempererad hund kan uppbindningen vara det perfekta receptet för att tända den likaså kan man testa att en kompis håller den i halsbandet och hjälper till att tagga genom att hetsa den lite då och då med rösten.

Hur kan man då använda sig av detta för att få upp attityden

Man kan egentligen göra på två sätt, tagga den ena genom att börja träna med den andra, eller om man märker att hunden tappar engagemang, pausa och låta den andra hunden jobba istället.
Men jag vill helst jobba växelvis utan att pausa ut hunden för att den tappar engagemang, det är alltid viktigt att fråga sig varför tappar den och jobba med att försöka lösa grundorsaken först och främst.
Om jag pausar ut hunden för bristande engagemang och tränar den andra eller låter den se på när kompisen tränar är jag noga med att den ska få lyckas gång två, jag gör det alltså lättare för hunden, det kan innebära att jag belönar tidigare om jag får det jag vill ha (i det här fallet engagemang och attityd) eller sänker kriterierna exempelvis genom att den får följa mig baklänges istället för att gå fot vid sidan.