30 Dagars Hållafastutmaning – Dag 2

Fastna inte

Ligg inte kvar för länge på ett och samma steg, exempelvis hunden griper och du klickar, har du repeterat detta länge kommer hunden tycka att det är klart där, man griper, släpper och får en belöning, det kan vara tufft att gå vidare till fasthållandet efter det. Hunden ska inte mer än precis förstå vad du är ute efter innan du går vidare till nästa steg.

Fasthållande

När vi kommit till steget där hunden griper apporten och håller några sekunder brukar jag börja röra på mig, jag håller apporten med en eller båda händerna på klossarna i hundens huvudhöjd och rör mig bakåt, eftersom det här är nytt för hunden kan jag behöva locka den att följa med verbalt. Jag ger belöningssignal direkt hunden rör eller griper apporten, detta för att hunden ska förstå att den är på rätt spår. Jag undviker att göra väldigt hastiga rörelser som kan få hunden att tänka lek, anledningen är att sannolikheten för att hunden börjar se apporten som en leksak och därmed hantera den därefter är stor och då blir det svårt att ha fokus på beteendena på apporten.
Om hunden börjar tycka apportbocken är roligare än belöningen har vi ett stort problem, då kommer hunden inte längre vara intresserad av att gripa på ett visst sätt, hålla på ett visst sätt osv för att få sin belöning, den har ju redan belöningen i munnen. Försök därför att inte väcka hundens lekintresse allt för mycket för att få den att gå in och gripa och hålla, forma fram det successivt med hjälp av belöningarna som kommer efter hunden gjort rätt.
Apporten ska aldrig ses som en leksak, den kommer bli värdefull ändå genom denna träning men med bibehållet fokus på beteendena.

Det är en fin balansgång mellan att väcka hundens intresse och sug utan att det slår över och blir för mycket, det är också väldigt individuellt, för vissa kan man behöva röra sig fort, för andra slår det över fullständigt om man gör det, jag vill efterhand känna ett tryck i apporten men det får inte slå över i för mycket kampande.
Lär av dina misstag och ändra tills du hittar en strategi som fungerar för er.

Men det finns så klart undantag: Om hunden är väldigt omotiverad både av belöning och av apporten, testa först och främst att byta ut belöningen, finns det någon annan belöning som hunden blir mer motiverad av, i så fall fortsätter du att jobba med den belöningen, men om du inte får hunden att tända till kan du behöva göra apporten lite rolig, testa dig fram.

Valpträning

Här nedan ser ni Timas andra pass, när vi startar upp ett nytt pass är det viktigt att gå tillbaka i kriterierna och repetera de tidigare stegen några gånger, i detta pass låg fokus på ett gripande, eftersom hon hade svårt att börja gripa pinnen när vi höll i den, testade vi att lägga den på golvet och då blev det betydligt lättare, när vi upprepat detta några gånger tog vi åter upp den och hon fick gripa ur handen.
Anledningen till att jag vill hålla i apporten/föremålet är att det endast är då jag faktiskt vet om hunden håller apporten i ett fast grepp och därmed kan klicka rätt beteende.

Det är viktigt att komma ihåg att alla hundar är olika och man måste ofta testa sig fram.