Vurpor är utvecklande

Jag lyssnade nyligen på en intervju med en utförsåkare i skidor, han hade tävlat i många år men nu åkte han mest för skojs skull. Jag har inte utvecklats alls sedan jag slutade att tävla för det var då jag slutade att ramla och för att bli riktigt bra behöver man ta risker vurpa och lära sig av misstagen.

Nu menar inte jag att du ska ramla med din hund men rädslan för att göra fel kan göra en förlamad, men vi lär oss av felen de gör oss bättre, de slipar vår förmåga och utvecklar oss, så länge vi vet hur vi ska lära av dem. Därför är det viktigt att ha en plan, hur skaffar man då en bra plan om man inte redan har en? Kanske genom att läsa böcker, lyssna och titta på andra, skaffa sig kunskap.
Kunskap är bra men kom ihåg kunskap är inte detsamma som resultat, för att få resultat måste vi träna, ingenting kommer förändras om vi inte gör någonting med kunskapen, omvandlar den till praktik.

Men om man fastnar? När det inte finns några givna svar testa dig fram, men det kanske blir fel? Ja det kommer det med all säkerhet att bli då och då, du är rädd för att det blir fel, tänk om din lösning inte är den bästa lösningen. Förlora dig inte i jakten på den perfekta planen för den förlamar oss. Du kommer kunna hitta nästa steg om du slutar vara rädd för felen och experimenterar lite.

Vad är då receptet för bra utveckling i träningspassen? Enligt mig är det:

Tålamod

Glädje

Planering
– Vad ska läras in/tränas
– Vad ska jag belöna
– Hur ska jag belöna
– Hur ska jag hantera fel

Träna ett pass som är tidsbegränsat utifrån din hunds uthållighet (individuellt)

Pausa och utvärdera:
– Gick träningen framåt
– Om inte, varför? Var träningen tydlig nog, tajmade jag rätt, var belöningen tillräckligt åtråvärd, var miljön för svår… analysera
– Ska jag förändra något till nästa pass och i så fall vad

Nytt tidsbegränsat pass

Ny utvärdering

Upprepa

För att komma framåt i träningen ska vi inte vara rädda för att det blir fel, men det får inte bli fel för ofta, blir det mycket fel, pausa och tänk till, varför blev det fel, kan jag göra det lättare för hunden att förstå så jag kan få fram rätt beteende och visa hunden vad jag vill ha. Men sluta inte att försöka, lär dig av felen, bli inte rädd, ta hjälp om det behövs, hämta inspiration, skaffa dig mer kunskap och sätt dem sedan i verket för det är främst genom träningen du blir en bra tränare.

Tips: Ge över ”granskningsglasögonen” till en vän, förklara inte vad det är du tränar, träna ett pass och pausa, fråga kompisen om denne förstod vad det var du försökte förmedla till din hund, om denne inte förstod hur ska då hunden kunna förstå, vi är ju något smartare än en hund…. Tydlighet i träningen är viktigt!

fot