Bli en supertränare

Planering är A och O för att få riktigt bra resultat på träning och tävling

Ni som gått kurs för mig vet att jag ofta understryker hur viktigt det är att planera och utvärdera sin träning. Jag menar att det är nödvändigt för att bli en riktigt bra tränare och därmed kunna nå långt. Nedan följer ett exempel på hur min planering kan se ut.

Målet

Jag börjar alltid med målet oavsett om jag ska lära hunden från grunden eller om jag kört fast och fått ett problem.

Målet måste vara utförligt och konkret.

Exempel:

Apportering

Mål: Superstadga vid sidan (hunden lämnar enbart sin stadga på mitt belöningsord eller ett kommando)
Blicken ska vara låst på apporten när den landar på marken.
På mitt kommando ska hunden galoppera ut till apporten och gripa den direkt i ett fast och hårt grepp. Hunden ska vända direkt när den gripit och galoppera in till mig i samma tempo som den sprang ut, apporten ska hållas i ett hårt och fast grepp hela tiden.
Ingången ska göras direkt hunden kommit in till min sida, hunden ska jobba med bakdelskontroll när den vänder runt och sätta sig rakt och snabbt vid min sida och hålla kontakt med mig, apporten hålls i ett hårt och fast grepp tills hunden får ett släppkommando eller en belöningssignal.

10259332_220636628134653_8743435877202735990_n

Här har vi många delmål som behöver tränas separat innan vi kan börja pussla ihop det till ett färdigt moment, skulle jag köra allt på en gång, alltså kasta apporten och se vad hunden gör, ja då skulle jag antagligen få svårt att nå mitt mål. Hunden skulle kanske tjuva iväg från min sida, gripa apporten slarvigt, kanske leka lite med den, tugga lite, ta ett ärevarv med den, komma in sakta, sätta sig slarvigt och kanske släppa apporten innan kommandot… Alltså ingen bra idé utifrån mitt satta mål. Om jag däremot inte hade något mål ja då kanske jag hade varit nöjd med att hunden ändå hämtade den och eftersom jag inte tänkt till kring hur jag ska hantera fel och vad jag ska förstärka så hade den kanske fått en belöning och jag hade därmed förstärkt helt fel saker.

Med målet satt kan jag nu göra en träningsplan på delmålen, i det här exemplet är det farten in med apporten som ska tränas:

Vad ska jag förstärka: Full fart emot mig och fast grepp om apporten

Hur får jag fram det: Träna med pigg hund, värma upp med lek för rätt aktivitetsnivå, repetera hålla fast apport några gånger innan vi lägger på farten (kan hunden inte hålla apporten i ett fast och hårt grepp behöver detta tränas in först,) långt avstånd, mellan mig och hunden, någon håller hunden för att den ska vara extra laddad, heta belöningar, få repetitioner för att inte tappa tryck max fyra rep. sedan paus.

När ska belöning komma: När hunden springer fort och håller apporten i ett fast grepp, på olika avstånd från mig.

Belöningsplacering: Bakåt på vänster sida, variera att slänga leksaken bakåt eller att jag springer bakåt med den i handen

Om det blir fel: Utebliven belöning, felsignal oj (i retsamt tonfall) jag går ur tävlingsposition och rör mig bort från hunden. Möjliga fel som kan uppstå – dåligt tempo, tugg på apporten eller löst grepp, hunden släpper apporten innan den fått belöningssignal. Max två fel på rad, sen måste det bli rätt.

Utvärdering:

Hur gick det?

Blev det tydligt för hunden?

Fick vi utveckling? Om inte vad kan jag förändra?

Vad ska jag tänka på i nästa pass?

Tips: Man lär sig jättemycket genom att filma sin träning, då kan du analysera och utvärdera både vad hunden gör och vad du gör.