Grundträning inför iposkydd

Ni vet den där känslan när man knappt kan stilla sig av nyfikenhet, när man vill testa allt direkt, nu, helst igår. Just den känslan har jag just nu. Jag har varit på iposkyddskurs under två helger. Frö är fortfarande liten och just nu grundar vi för framtiden (lite försiktigt med tanke på att hon nästan är tandlös)

Mitt huvud håller på att svämma över av idéer, tankar och teorier.
Träningssätten skiljer sig en hel del åt och det är helt okej, alla gör som de vill enligt sina principer (så länge det är renhårigt.)

Jag kommer inte gå in i detalj på hur jag tänker lägga upp min träning för jag är grön på detta och alla teorier finns just bara som teorier och jag vill testa praktiskt innan jag yttrar mig, jag vet av erfarenhet att teori och praktik ibland kan vara två skilda ting och att jag säkerligen kommer få revidera min plan ett antal gånger.

 

Men jag vet vad jag ska lägga mycket energi på för vad jag tror kommer bli en god grund att stå på inför ipots skyddsdelar:

 

Snabbt kunna växla mellan fart, explosivitet och fokus, koncentration

Självkontroll

Göra för att få, externbelöningsträning (figgen är en stor externbelöning i förlängningen)

Signalkontroll

Mycket värde i att släppa (släppa ska vara lika värdefullt som att bita fast)

Känslohantering

Hålla på kriterier (både på träning och på kurs)

Alltid fundera över om rätt beteende blir förstärkt i skyddsdelarna, här är det viktigt att både förare och figurant har god tajming och är överrens om vilka beteenden som ska leda till belöning = hunden får gå i bett

Avslappning

 

När det kommer till själva bitträningen så väntar vi bara på att tandlossningen ska vara över och att de nya växt ut. Men hon har det naturligt och den viktigaste delen är kanske egentligen att bibehålla lugnet, ett hårt, fullt, fast grepp det vill säga utan hets, skakningar, morr eller tugg.

 

 

 

 

Text: Jessica Johansson