Så lär jag Frö att pausa

Med tre hundar i träning blir det mycket byten, jag tränar ett pass (hur lång tid vi håller på beror på vart i träningen vi är) sedan pausar jag den hunden och tar nästa.
Lat som jag är så orkar jag inte hålla på att ränna fram och tillbaka till bilen. Jag kan välja olika strategier, lägga hunden lös eller binda upp. Riva och Inka kan jag lägga lösa utan problem, Frö håller just nu på att lära sig detta och det är nödvändigt, när jag binder upp henne stressar och skäller hon i början och det stör de andra hundarna (och mig.) Så just nu lägger jag en kampanj på detta.

Mitt mål: Frö ska kunna ligga lös och vara tyst när jag tränar med någon av de andra hundarna.

 

Så här ser träningen ut:

Frö får lägga sig frivilligt (vill inte använda kommandon förrän hon förstår uppgiften)

Jag har tränat en hel del stadga genom omvänt lockande sedan tidigare. Nu blir det i en helt ny situation då hon ska ligga när jag tränar en annan hund, jag börjar lätt, en liten lugn fotövning med Riva, där fokus inte ligger på Riva utan på Frö, jag lämnar Riva ofta för att gå och belöna att Frö ligger kvar.

Successivt så kommer jag trappa upp störningen (träningen med Riva/Inka) genom att röra oss lite snabbare, belöna lite hetare, springa, leka, kasta föremål, på olika avstånd och i olika miljöer.

Om Frö reser sig så går jag bara dit och låter henne lägga sig igen, hon kommer snart märka att det lönar sig bättre att ligga. Ligger man så får man belöning i form av godis, lek och nya träningspass.

Text och film: Jessica Johansson