Har du en åtgärdsplan?

Om vi kör fast och det blir fel

Alla kör fast ibland det tillhör träningen vad som avgör om vi tar oss framåt eller står kvar på samma ställe skulle jag säga beror på några olika faktorer:

Om vi har en tydlig målbild av hur vi vill att det ska se ut när det är klart

Planering – om vi inte planerar passet kommer vi antagligen bara falla in i gamla rutiner och göra som vi alltid gjort

Analysförmåga – varför går inte träningen framåt, varför blir det fel?

Åtgärder – hur vi omsätter kunskapen i praktiken

Kommunikationsfel:

Är det jag försöker förmedla till min hund tydligt?

Tajmar jag rätt beteende?

Ställer jag för höga krav?

Har jag tillräckligt bra belöningar?

Stör jag hundens arbete på något sätt?

Klarar hunden jobba i miljön?

Hur länge orkar den jobba och hur länge orkar jag?

Åtgärdsplan

Tydlighet – kan jag jobba med enbart det kriteriet som jag är ute efter, kan jag göra det lättare?

Kan jag tajma ännu bättre, blir det tydligare om jag använder en klicker tex

För höga krav – Kan jag strunta i vad jag tänker att hunden redan kan och inte kan, vissa saker är färskvara och behöver ständigt stärkas upp, om jag märker att hunden inte förstår är det bättre att förenkla direkt och få in hunden på rätt spår istället för att pressa, ställa krav och få hunden att bli osäker och tappa attityden. Genom att få in hunden på rätt spår kan vi snabbt gå vidare med bibehållen träningsglädje

Belöningsvärde – är hunden exalterad över sina belöningar, kan den tänka sig att arbeta för dem eller verkar den mer lockad av annat och tar lite uttråkad emot det du erbjuder. Rätt värde skapar motivation att göra rätt och en vilja att arbeta

Stör jag hunden i arbetet – vad gör du med dina händer, vart har du belöningen, pillar du med den, stoppar du handen i fickan innan du gett belöningssignal, står jag felaktigt placerad, hur belöningsplacerar jag och gynnar det beteendet som jag tränar

Miljö – kanske är miljön som du tränar i alldeles för svår, hunden orkar inte koncentrera sig och naturligtvis uteblir också resultaten, miljöstörningar behöver trappas upp gradvis. Alltså svår miljö plättlätta beteenden i början

Ork – hur länge orkar hunden egentligen vara koncentrerad, detta måste gradvis trappas upp och det är dessutom färskvara, du behöver träna ofta för att göra hunden riktigt uthållig

Det finns alltid något vi kan förbättra, förenkla, jobba på, befästa, lära in, grunda, bli bättre på, utvecklas i och lära oss av. Kanske kan en åtgärdsplan hjälpa dig framåt.