Full fart mot väggen

Idag ställs våra tävlingshundar inför mycket stora utmaningar, de ska klara att stänga ute svåra störningar, de ska klara att prestera på topp oavsett hur miljön ser ut och oavsett vilka utmaningar de ställs inför, det kräver mycket av oss förare, vi behöver börja förbereda hunden redan när den är valp genom att prioritera viktiga grunder och tidigt träna för hållbarhet, uthållighet, engagemang, fart, balans, fokus och koncentration.

 

Högt tempo mot väggen

Många tävlingar sker numera i inomhushallar, det är en stor utmaning på många olika sätt, en av de utmaningarna handlar om att hunden ska klara att bibehålla sin snabba fart trots att det är en vägg som närmar sig, det mest naturliga för hunden är såklart att sakta ner, men har man höga ambitioner måste man träna hunden i att strunt i sin instinkt att sakta ner och istället lära den att ösa på hela vägen fram. Man kan tycka vad man vill om detta men faktum kvarstår, ska man kunna hämta hem höga poäng så måste man träna på just detta.

 

Här kommer några träningstips:

 

Hål i låtsasvägg eller täcka ett staket

För att vänja hunden kan man tillverka en låtsasvägg av någon träskiva eller ett plank och öppna upp ett lagom stort hål i mitten eller hitta ett staket som man tillfälligt klär så det blir heltäckande, eller en mur och jobba vid öppningen av staketet/muren. Motivera hunden så mycket det går och låt den springa i full fart genom hålet där belöningen kastas långt framåt. Detta är ett bra sätt att vänja hunden vid att springa mot något utan att stoppa upp.

 

Ut genom dörren

Gör som ovan men jobba med en riktig vägg och låt hunden springa ut genom dörröppningen (var noga med att hunden har utrymme att fortsätta springa fort på andra sidan dörren,) när hunden fattat och du är nöjd med farten börjar du jobba med stängd dörr, öppna den när hunden närmar sig, men varva också in att den fortsätter att vara stängd, här kan du då lägga in ett kommando på halva sträckan, exempelvis runda eller apport, ha då en medhjälpare som snabbt ställer ut en kon eller kastar en apport strax innan väggen.

 

Gör väggen till en target

Lär hunden att på nära håll hoppa upp (stå på bakbenen) mot väggen och trycka till med framtassarna, obs bör ej tränas på en vägg som man är rädd om.) Fäst gärna något på väggen som gör att hunden får lite fäste med tassarna.
Genom att på nära håll bygga värde och sedan successivt utöka avståndet, lär vi hunden att det lönar sig att springa dit så fort som möjligt. När hunden senare ska utföra något i närheten av väggen kommer tempot inte bli något större bekymmer.

 

Kom ihåg

Belöningen ska vara åtråvärd och komma när hunden redan har massa fart, om du gör tvärtom och drar upp belöningen för att hunden ska öka på farten förstärker du istället det dåliga tempot.
Bra fart leder till belöningssignal och därefter belöning.

Ha gärna en medhjälpare som kan skicka belöningen framåt när du jobbar med att hunden ska springa genom en öppning.