Dag 8: 40 sekunder – Tydliga mål

Jag gillar mål

Jag är helt säker på att vi blir mycket bättre hundtränare genom att ha tydliga mål för om jag inte vet hur jag vill att något ska se ut när det är klart ja då vet jag ju varken vad jag ska förstärka eller fela, kanske blir det lite olika beroende på dagsform och humör. Det blir otydligt både för mig och hunden och vi kommer antagligen stå och stampa på ett och samma ställe utan att veta hur vi ska ta oss vidare. Det är svårt att gå vidare om man inte vet hur slutresultatet ska se ut.

Kontaktövning med fin utveckling

Genom den här utmaningen har vi ett väldigt tydligt mål – på 30 dagar ska vi komma upp i 150 sekunder, det är en fin och tydlig utveckling i passen och de som kommer lyckas har lagt ner sig ordentligt, de har gjort en träningsplan – lagt en strategi där de tränar inte bara en gång om dagen utan flera pass per dag. Målet motiverar och inspirerar vilket är viktigt för att träningen ska bli av.

Hur ofta sätter du så här tydliga mål? Hur ofta får du så tydlig utveckling i dina träningspass? Om svaret är sällan är mitt tips att du sätter dig ner och funderar över hur du vill att slutresultatet ska se ut moment för moment, tänk på att de ska vara konkreta tydliga och gärna mätbara, stycka sen isär, hur behöver delmomenten se ut och vilka grunder behöver du för att nå dina mål. När momenten sitter hur vill du att helheten ska se ut?
Hämta inspiration om du behöver, titta på filmklipp med olika ekipage, titta på tävlingar, åk på kurser, föreläsningar osv. Plocka godbitar från olika håll men tänk på att sätta realistiska mål utifrån dina och hundens förutsättningar, om du har en stor Schäfer kan den aldrig bli lika rapp och smidig som en liten Border-Collie exempelvis, har du som mål att de ska kunna utföra ett moment på samma sätt kommer du bara bli besviken, anpassa målet efter din individ.

Visst kommer det ta lite tid att formulera målen men tänk på hur mycket tid du sparar träningsmässigt genom alla effektiva, utvecklande träningspass som ni kommer få till på grund av att du vet exakt vad målet med träningen är. Låt första målet vara att ni på 30 dagar ska komma upp i 150 sekunder men låt det inte stanna där, sätt nya mål!

Dag 8: 40 sekunder