Dag 5: 25 sekunder – Tränar din hund dig?

Tränar din hund dig

Var uppmärksam på vad din hund gör under kontaktpasset, ofta talar den om vart den tycker att du ska belöna och ofta är det precis där du brukar belöna, det kan tex vara en slick runt munnen (om ni tittat på mina filmer så kan ni se Frö göra detta) en rörelse, en nickning, ett nysande, en tass som rör sig osv. Men var uppmärksam på dessa ticks så att du inte börjar förstärka dem, hunden är snabb på att fånga upp detta och börjar då träna dig, den gör alltså detta när den tycker att du ska belöna och kopplar tickset till belöningen. Detta gör också att vi blir tränade i att belöna efter samma tidsintervaller (därför är det viktigt att räkna så vi inte fastnar)
Belöna när hunden är stilla, men var observant på att inte tickset som bygger på viss frustration övergår i ljud, det gäller att sakta men säkert bygga upp uthålligheten men varva in många snabba belöningar, var också uppmärksam på om hunden börjar bli trött, passen får inte vara för långa.

Tiggande hund = uthållig hund

Du vet den där hunden som tigger vid matbordet, den kan sitta där under hela middagen och vänta och vänta utan att det kommer något, dag efter dag, vecka efter vecka men plötsligt händer det gång efter annan och sen dröjer det igen. Oregelbunden förstärkning.
När vi hade shapat ligg mycket började Frö bjuda på det vid matbordet, det var hennes sätt att säga – ge mig mat!!! Jag ignorerade det men stack åt henne en matbit när hon blev stilla istället och nu bjuder hon bara kontakt vid bordet för inget annat har lönat sig. Nu menar jag inte att du ska lära din hund att tigga vid matbordet om den inte gör det men principen är densamma, tickset kommer försvinna om vi inte belönar det och inte fastnar i ett belöningsmönster.

Föreläsning
Jag får mycket förfrågningar angående om jag håller någon föreläsning i ämnet kontakt och det gör jag, 100% Närvaro hur du skapar fokus på träning och tävling, nästa datum är 22/9 då jag kommer till Du och Din Hund i Mölnlycke, för mer info och anmälan klicka här
Vill du att jag kommer till din klubb eller hundskola maila så skickar jag mer info gameonpuppy@hotmail.com

Dag 5: 25 sekunder