30 Dagars Kedjeutmaning – Dag 1

Många av mina utmaningar handlar om att lära hunden jobba länge utan att det kommer någon belöning. Den här utmaningen är inget undantag.

Varför är det då så viktigt att jobba med uthållighet?

När vi jobbar med inlärning använder vi mycket belöningar, belöningarna är information till hunden att den gör rätt och så behöver det vara men ofta blir just uthålligheten lidande och på tävling blir det kännbart, där ska hunden gå länge utan någon belöning, ofta fixar den det några tävlingar, den går helt enkelt och hoppas på att det ska komma en belöning, alltså med en hög förvänta, tyvärr kommer hunden med stor sannolikhet förr eller senare lära sig att på tävling, när matte/husse är så där konstig/nervös och det står några mer eller mindre okända människor på planen och det finns en publik, ja då får man inga belöningar.
Man brukar kunna se det på att hunden blir ofokuserad, ointresserad, oengagerad, gör momenten utan tryck, lyssnar dåligt och så vidare, men på träning är den helt annorlunda där funkar det mesta fint.
Jag har själv fått erfara just detta, när jag började tävla för många år sedan tränade jag aldrig uthållighet och i början gick det bra ändå, vi klättrade snabbt upp i Eliten, men sen började det bara gå sämre och sämre, på träning var hon klockren men på tävling tappade hon allt det fina som vi tränat in, hon hade helt enkelt lärt sig att på tävling fanns det ingenting att hämta.
När hunden har skapat sig en uppfattning om att tävling är tråkigt och svårt är det svårt att få den att ändra den uppfattningen, det krävs massor av tålamod och en bra plan.
Det här fick mig verkligen att tänka till, jag vill kunna tävla länge därför jobbar jag numera långsiktigt med uthållighet.

Kedjor

En av mina nycklar i uthållighetsträningen är kedjor. Med kedja menar jag flera beteenden (det kan vara grunder, delar av moment, moment eller trix) på rad som utförs utan belöning, man kan belöna socialt, alltså med sig själv, om man har en fungerande sådan, det vill säga en social belöning som hunden blir glad av, om den förväntar sig en ”riktig” belöning när du gör en social belöning kommer hunden antagligen bara bli besviken över att den ”riktiga” belöningen aldrig kom och därmed kan man få in den känslan i nästa del av kedjan, mitt råd är att först träna in en fungerande social belöning (om man inte redan har en) innan man tar med den i en kedja.

Genom att kontinuerligt träna kedjor kommer hunden bygga en uthållighet som vi kommer ha stor nytta av när vi tävlar.

Några råd vid träning av kedjor

Ta bara med beteenden som din hund kan

Om någon del i kedjan blir fel (för det kommer hända) gå bara vidare till nästa del i kedjan, om du gör om det som blev galet har du brutit kedjan och står nu istället och tränar på detaljen/momentet, därmed blir det heller ingen uthållighetsträning då du med största sannolikhet kommer plocka fram belöningar, om du upprepar det som blev fel utan belöning är risken stor att hunden gör fel igen vilket med stor sannolikhet gör dig frustrerad och hunden kan då bli osäker och tappar attityd och engagemang i resterande del av kedjan.
Notera tyst för dig själv vad som blev fel och träna på det senare när du gjort klart hela din kedja.

Ha en plan B – om den sista delen i kedjan blir fel, ha en plan B, något som du tänkt ut i förväg, som du vet att din hund väldigt sällan misslyckas med och gör den, det kan exempelvis se ut såhär: Du gör hopp över hinder men din hund smiter vid sidan av hindret och kommer in och sätter sig, din plan B är en inkallning, så då gör du den vilket hunden lyckas med och du belönar.
Anledningen till att jag vill att det sista jag gör i kedjan ska lycka är för att nu ska hunden få ordentligt med belöning och jag vill inte festbelöna något som blev fel.

Belönings värde – jag jobbar mycket med belönings värde och tänker alltid på lön efter prestation, det ska vara mycket mer värt att ta i och anstränga sig länge kontra göra korta lätta beteenden. Ofta noterar inte hunden det här i början men allt eftersom vi upprepar kommer den börja se ett mönster. Jag vill alltså att hunden ska förstå att om den tar i och jobbar längre stunder kommer det premieras med betydligt bättre belöningar.
Ofta handlar det mest om min tid och engagemang i belöningen, ju längre kedja desto längre stund leker vi eller mumsar bästa godisarna eller både och.
Funder ut innan hur du ska belöna.

Filma gärna kedjorna då kan du sitta ner sen och analysera både vad hunden gör och vad du själv gör, dra lärdom av det och stärka upp svagheterna i kommande träningspass.

Utmaningen kommer gå till på följande sätt:

Vi kommer kedja varje dag under 30 dagar.

Varannan dag kommer kedjan vara kortare och lättare, anledningen är att om vi bara skulle förlänga kommer hunden antagligen tycka att det blev för svårt och då får vi bakslag i uthålligheten.

Varannan dag ökar vi på med ett beteende för varje tillfälle, kom ihåg att det inte behöver vara ett moment, det kan vara en del av ett moment, en grund, eller ett trix.

I början kommer kedjorna alltså vara lika långa men allt eftersom dagarna går kommer varannan kedja bli betydligt längre.

Du bestämmer själv hur kort den korta kedjan ska vara, men minst två beteenden.

Så här kommer det se ut:

Dag 1 – 2 beteenden
Dag 2 – 2 beteenden (kort kedja)
Dag 3 – 3 beteenden
Dag 4 – 2 beteenden (kort kedja)
Dag 5 – 4 beteenden
Dag 6 – kort kedja
Dag 7 – 5 beteenden
Dag 8 – kort kedja
Dag 9 – 6 beteenden
Dag 10 – kort kedja
Dag 11 – 7 beteenden
Dag 12 – kort kedja
Dag 13 – 8 beteenden
Dag 14 – kort kedja
Dag 15 – 9 beteende
Dag 16 – kort kedja
Dag 17 – 10 beteenden
Dag 18 – kort kedja
Dag 19 – 11 beteende
Dag 20 – kort kedja
Dag 21 – 12 beteenden
Dag 22 – kort kedja
Dag 23 – 13 beteenden
Dag 24 – kort kedja
Dag 25 – 14 beteenden
Dag 26 – kort kedja
Dag 27 – 15 beteenden
Dag 28 – kort kedja
Dag 29 – 16 beteenden
Dag 30 – kort kedja

Du väljer själv om du vill göra kedjan tävlingslik, med exempelvis transporter, kommendering och uppställningar eller om du vill göra den i ett enda svep under tystnad eller något mittemellan.

Sätt dig och skriv upp allt din hund kan och bygg sedan olika kedjor av det.

Det går självklart bra att upprepa ett beteende flera gånger i en kedja, till exempel: gå upp och snurra runt på en pall, hålla en apport 3 sekunder, snurra på en pall och gå ett kort fotgående.

Tänk på att belöning (leksak, godis) får komma först efter sista delen i kedjan, alltså inte under kedjans gång.

Om du filmar och vill dela med dig går det bra att lägga upp filmen eller länk till filmen i kommentarsfältet på facebook på respektive dag. Du kan också dela på Instagram under #30dagarskedjeutmaning

Nu kööör vi!!! Game on!!!!!

Dag 1 – backa + buga med Frö