30 dagars Fotutmaning – Instruktioner

Fotutmaning

Då kör vi nästa utmaning som också är en viktig del i träningen – att bygga uthållighet i fotgåendet. På tävling är uthållighet nödvändigt, där ska hunden kunna gå länge utan belöning.
Många hundar tappar lätt koncentrationen framförallt i raksträckorna så det är där vi ska bygga den, kan hunden gå riktigt långt och länge rakt fram med fokus och koncentration blir det lekande lätt när vi sedan lägger på svängar, halter och tempoväxlingar.

Övningen går till på följande sätt:

Sätt upp en fyrkant med exempelvis en kon i varje hörn, stega upp fem meter mellan varje kon. Du har nu fyra sträckor att jobba på – på första sträckan belönar du väldigt frekvent, sträcka 2 belönar du först när du nått nästa kon och då med en mycket bättre belöning exempelvis en leksak eller fler godisar, sträcka 3 frekventa belöningar igen, sträcka 4 ingen belöning förrän du nått nästa kon och då belönar du bättre igen.
Ofta fastnar vi i belöningsmönster i fotgåendet, vi tror att vi går olika längder men ofta är det bara marginellt vilket innebär att hunden lär sig när belöning brukar komma och får då dålig uthållighet. Genom att sätta ut fyrkanten kommer vi ur det mönstret och uthålligheten växer gradvis, det blir dessutom mätbart.

Dina kriterier

Innan du startar fundera över dina kriterier, hur vill du att hunden ska gå? – I vilken position? Ska den titta upp hela tiden? Ska den ha ett jämt tempo? Vilken attityd ska den ha? Skriv gärna ner dem, ju mer konkret du är desto lättare blir det att vara tydlig med vad du vill ha och vad du inte vill ha. Vad du ska förstärka och vad du inte ska förstärka.

Här är mina:
Jag vill att Frö ska hålla fokus och titta upp hela tiden, hon ska vara rak i ryggen och våra framben ska vara parallella, hon ska gå några centimeter från mitt ben i ett jämt tempo, hon ska ha energi och vara glad.
Så länge hon går med de kriterierna kommer hon att få sin belöning.

Frekventa belöningar

När jag belönar frekvent belönar jag bakåt anledningen till detta är att jag inte vill ha med något godismumsande i fotgåendet, när hon är klar, sträcker jag upp mig och går framåt igen.

Hur jag felar

Men om hon exempelvis skulle tappa kontakten, bli ojämn i sitt tempo (exempelvis studsa) eller kanske ploga, då bryter jag direkt genom att säga oj oj (glatt) och sedan springer jag backandes bakåt till konen som vi startade vid och börjar då om – sträcker upp mig får in henne vid sidan och testar en gång till, blir det fel igen, gör jag om samma sak igen oj oj springer backandes tillbaka men den här gången går jag en kortare sträcka, så jag hinner belöna innan felet uppstår igen, därefter kan jag testa hela sträckan igen. Verkar hunden trött pausar jag.

Genom att blanda frekvent belöning med längre sträckor utan, kommer uthålligheten växa sig starkare och starkare.

Belöningsplacering

Jag vill inte att hunden går fot enbart för att den har en godis eller boll ovanför nosen, det blir hunden lätt beroende av och så ser det inte ut på tävling.
Jag brukar ha flera godisar i höger hand som jag plockar med vänster hand bakom ryggen för att kunna få flyt på belöningarna när jag belönar frekvent. Innan jag belönar ger jag en belöningssignal, detta för att hunden inte ska gå och titta efter mina rörelser.

Utmaningen

Under 30 dagar jobbar vi med uthålligheten i fotgåendet, vi gör detta i en fyrkant, sträckorna kommer öka med 5 meter per dag, när 30 dagar gått är vi alltså uppe i 150 meter/sträcka

Instagram

Filma gärna och lägg upp på instagram med hashtag #30dagarsfotutmaning , glöm inte att tagga mig @gameonpuppy

Antar du utmaningen! Game on!!!! ?

Instruktioner på filmen och Dag 1: 5 meter