30 dagars Bubblanutmaning – Dag 7

Om du kör denna utmaning så har du säkert lagt märke till att tiden är en svårighetsfaktor, ju längre tid du väntar med att belöna desto större risk är det att hunden misslyckas och tittar till på störningen. Jag belönar snabbt för att ge snabb feedback till hunden – Om du bara fortsätter att hålla kontakten på mig så vinner du något (belöning) på det. Men om jag drar ut på det och låter tiden gå innan belöning kommer så misslyckas hunden med stor sannolikhet och utvecklingen kommer inte gå framåt, då får man en hund som tittar bort lite då och då, det blir ju ändå ingen skillnad för den belöningsmässigt. Hunden vinner inget för att titta på dig, så den tittar bort och tittar sen tillbaka igen och får då kanske en godis, i värsta fall kopplar hunden den kedjan – titta – titta bort – titta tillbaka – få godis.

Jag ger också godis när hunden tittar tillbaka om den tappat, men jag är noga med att den ofta ska lyckas, speciellt om den misslyckats en gång, därför kör jag korta tidsintervaller mellan belöningarna.

Tydliga kriterier är viktigt och att vi gör det lätt för hunden att lyckas i början.

När ska man då börja dra ut på tiden?

När hunden börjar bli riktigt störningstålig och är nästintill omöjlig att störa ut och när du har en stabil uthållighet i kontakten (se 30 dagars Kontaktutmaning.)
Då är det dags att kombinera de två.

Dag 7 (här drar jag ut på belöningen, om din hund är under inlärning ska du inte vänta så här länge, se föregående filmer)