30 Dagars Belöningsutmaning – Köttbullslåda

Belöningar är det absolut viktigaste i träningen, grundstommen, det som gör att hunden vill jobba och lära sig, som skapar motivation, engagemang, driv och resultat.

Med en hund som är svårmotiverad behöver man jobba massor med belöningarna och det är ändå inte säkert att man hittar någon speciell belöning som är bäst, vad hunden gillar kan variera från dag till dag utan någon direkt röd tråd, man får testa sig fram, vara kreativ och ha fantasi.

Med en lättbelönad hund som älskar sina belöningar är det lätt att bli lat och belöna lika hela tiden och även om hunden blir glad och vill fortsätta jobba kan det hända underverk i träningen om vi verkligen engagerar oss och varierar belöningen mer. Hunden kommer antagligen anstränga sig och ta i lite extra.

Den största begränsningen är ofta vår fantasi och att vi fastnar i rutiner, jag tror alla kan känna igen sig i det, vi köper nya leksaker och godis men belönar exakt på samma sätt som vi gjort med de tidigare belöningarna.

Bryt invanda mönster

Den här utmaningen handlar just om att bryta gamla belöningsmönster och våga experimentera.
Ett tips är att utvärdera belöningen efter träningspasset, vissa belöningar kommer hunden älska medan andra kanske inte alls verkar vara uppskattade, bra information som vi har nytta av i träningen.

Så här kommer utmaningen gå till

Någonstans i ett träningspass (du väljer själv vad du tränar och när belöningen ska komma) belönar du på ett sätt som du inte har gjort tidigare. Du kan välja att kopiera de belöningar jag gör eller komma på något helt eget.
Ett tips är att filma för att se hundens reaktion ordentligt och dela jättegärna med dig av filmen antingen i kommentarsfältet på den aktuella dagens Facebookinlägg eller på Instagram, tagga med #30dagarsbelöningsutmaning

Var också observant på vad som händer med hunden i träningen efter den ”nya” belöningen, verkar hunden mer motiverad och engagerad, är den som vanligt eller kanske mindre motiverad? Bra information att få för vidare träning.

Vem/vilka utmanar du?

Game on!!!

Dag 1 – Köttbullslådan