30 Dagars Belöningsutmaning – Dag 4 Bollslakten

Godis är inte gott

När Riva var ung gillade hon inte godis, hon tog godisen i munnen och sen spottade hon ut den, leksaker däremot älskade hon och visst kunde jag ha nöjt mig med det men det är inte alltid praktiskt att träna enbart med leksaksbelöning dels så tar det lite längre tid, hunden blir snabbare trött och aktivitetsnivån blir hög.
Mitt mål var därför att lära henne att uppskatta godis så vi kunde använda det i träning.

Jag införskaffade det godis som jag visste att hon gillade lite bättre och som hon faktiskt svalde ibland – grillad kyckling, detta skar jag sedan upp i små bitar. Därefter serverade jag en liten bit grillad kyckling, om hon svalde belönade jag detta med leksaken. Efter ett par träningspass hade hon fattat vad jag var ute efter och kycklingbitarna svaldes ner snabbt och efter hand även andra typer av godis, värdet på godisarna steg fort och ganska snabbt kunde jag börja använda dem i träningen.

Leksaker är inte kul

Ett kanske ännu vanligare problem är hunden som älskar godis men som inte är så intresserad av att leka, här kan man jobba på exakt samma sätt, alltså när hunden engagerar sig lite i lek så kommer godisen fram, ofta kanske vi gör tvärtom i båda fallen, hunden vill inte engagera sig i lek så vi plockar fram godis istället, eller spottar ut godisen och då tar vi fram leksaken, i båda fallen så lär vi faktiskt hunden att inte vilja leka och inte vilja ha godis.

Tänk istället att du belönar upp engagemanget i leken och här krävs det ganska mycket envishet från vår sida, ofta får man slita för att hunden ska komma igång, händer det ändå inte får man kanske börja shapa in – titta på leksak, närma sig, smaka på, gripa osv.

Det går alltså i de flesta fall att lära en hund att uppskatta både godis och lek med en bra plan.

Dag 4 Bollslakten

Här hade jag först kört en kedja med 7 moment, sista momentet var sändande till rutan som också ses på filmen.