30 Dagars Belöningsutmaning – Dag 15 Extern belöning

Omvänt lockande

Jag fullkomligt älskar omvänt lockande, det är en av de absolut viktigaste grunderna i min träning. Denna grund gör att jag bland annat kan jobba med externa belöningar, alltså synliga belöningar, utan att hunden låser sig på dem, slutar tänka eller kommer av sig i träningen.

Jag vill alltså kunna ha belöningen i handen, liggandes på planen, på en träningskompis, i fickan, vid bilen, ja vart som helst, utan att hunden hetsar eller låser sig på den. För att detta ska fungera måste hunden ha tydliga belöningssignaler och veta att det bara är på just min belöningssignal som det är okej att ta belöningen, när jag lär hunden omvänt lockande lär jag den också flera viktiga principer, enda sättet att få belöningen är att låta bli den, detta låter jag hunden få tänka ut själv, mycket viktigt!

När jag säger min belöningssignal är det okej att ta belöningen, om hunden försöker ta innan signal försvinner belöningen.
Dessa principer följer  sedan med i all träning.