Tema Attityd i fotgåendet – Del 2. Uppvärmningen

Vad händer innan du ska sätta igång och träna? Är hunden i träningsmode? Är den motiverad? Är den fokuserad? Är den lekfull, glad och frimodig? Om du svarar nej här måste du börja fundera på hur du ska ändra hundens känsla redan här.

Tigga efter träning

Jag vill att min hund ska tigga efter träning, min hund får tidigt lära sig att det är dennes kontakt som startar igång mig, det är genom att söka kontakt som hunden får träning och belöningar. Detta är en av de viktigaste grunderna i vår träning, så fort hunden kommer ut ur bilen börjar den fokusera på mig. Fokuset belönar jag sen med lek, jag vill ha mycket energi i mitt fotgående därför använder jag mig av heta belöningar under uppvärmningen, för att kunna göra detta på en högtempererad hund måste den ha en annan viktig grund etablerad – den ska lätt kunna växla mellan hög aktivitet och koncentration och fokus, så även om fotgåendet kräver mycket koncentration och fokus vill jag kunna använda heta belöningar både i uppvärmning och under själva fotgåendet.

Fokus

En hund som är okoncentrerad och ofokuserad kommer inte bjuda på en grym attityd, starta därför inte upp fotgåendeträningen förrän hunden ger dig sin fulla uppmärksamhet.
Jag är också noga med att hunden fokuserar och koncentrerar sig på mig och det vi gör för att den själv vill och väljer det, alltså inte på grund av att jag kräver det, krav är en stor attityddödare av förklarliga skäl.

Tappa inte energin från uppvärmningen

Om du värmer upp och sen exempelvis krånglar med att stoppa undan leksaken och därmed lämnar hunden utan uppgift är det lätt hänt att den passar på att se sig omkring (alltså tappar fokus) eller så kanske den tappar energin som ni byggt upp. Fundera därför på hur du kan ta bort det hålrummet som lätt uppstår, kanske kan du låta hunden jaga en godis under tiden som du stoppar undan leksaken.

En annan vanlig attityddödare är att ni har kul i uppvärmningen men när ni är klara tar du in hunden till sidan där den sätter sig snett, du rättar in den och detta kanske du behöver upprepa några gånger innan hunden hamnar korrekt, vid det här laget har antagligen ni båda tappat attityden och då ska ni utifrån den förutsättningen börja gå fot.
Man kan absolut ta in hunden till sidan (om den kan det) men börja gärna gå fot innan den hunnit sätta sig på det viset bibehåller vi energin ifrån uppvärmningen. Att göra ingång och sitta vid sidan med kontakt kan man träna separat.

Jag vill alltså direkt efter uppvärmningen börja gå fot utan något stillasittande, ofta brukar jag börja backa (gärna joggandes) och låta hunden följa mig för att sedan vända upp och gå framåt.

Några viktiga punkter

Vad tänder din hund? Finns det någon belöning som gör hunden riktigt motiverad? Om det är godis, fundera på om du kan belöna med godisen på ett aktivt sätt, rörelse skapar lekfullhet, energi och attityd.

Börja träna först när din hund är koncentrerad och fokuserad på dig och det ni gör. Har den svårt att fokusera, träna i en lättare miljö där ni är ostörda och träna mycket fokus separat.

Starta upp fotgåendet direkt från uppvärmningen, håll hunden i uppgift och rörelse för att bibehålla lekfullheten och energin.

Olika

Hundar är olika och det finns som vanligt ingen mall som kan appliceras på alla hundar, även här måste man våga testa sig fram