Tema Attityd i fotgåendet – Del 3. Hitta rätt känsla utan mutor

Det är så lätt att fastna i mutträsket, när hunden har sin belöning framför näsan kommer vi direkt till slutmålet, det vill säga en hund som går i rätt position, med attityd och som är fokuserad och koncentrerad, det är otroligt förstärkande för oss, vi får det vi vill ha på en gång, visst går det lära hunden att bibehålla dessa beteenden även när mutan är borta, det finns det otaliga exempel på, men det kräver att man har en bra plan för det är en otroligt stor hjälp som ska arbetas bort och det är lätt att fastna på vägen och göra hunden hjälpberoende.

Göra för att få

Jag väljer att jobba med samma princip som existerar på tävling, nämligen om du gör så kommer du att få. Jag vill alltså få fram rätt känsla i hunden utan mutor framför näsan, detta kräver att man tänker till och experimenterar.

Igår skrev jag om uppvärmning som är en viktig del, hitta lekfullheten, koncentrationen, fokuset och glädjen innan du startar upp träningen, men om du leker i uppvärmningen var noga med att stoppa undan leksaken innan träningen startar men gör det på ett smidigt sätt utan att tappa energin (läs gårdagens blogg.)

Baklängesfot

Nästa steg beror på hur långt du kommit i träningen, om det är en valp jobbar jag främst med att lära den följa mig när jag backar, på det viset kan jag hela tiden se hur den ser ut, mitt främsta fokus är attityden och följsamheten, jag belönar hellre mer frekvent i början än att jag har en muta framme, belöning kommer när valpen följer mig med den energin och attityden som jag vill ha. Ett tips är att småjogga bakåt, fart får ofta fram både energi och attityd, skulle valpen bli överexalterad och börja studsa fram testa att sänk tempot en aning och belöna snabbt när den följer dig med alla fyra tassarna i backen.

Svansen är viktig för mig jag vill att det ska synas hur kul det här faktiskt är, den ska vara hög, stolt och viftandes. När attityden finns där börjar jag successivt shapa in de andra delarna, jag vill att hunden slutligen ska gå ett fotgående vid min vänstra sida när jag backar, när den kan det börjar jag vända upp och gå åt rätt håll.

Börja om

Om du har en vuxen hund som tycker fotgåendet är trist och tråkigt och som kanske bara anstränger sig om den först ser att du har en belöning framme, testa att jobba som ovan beskrivna övning, värm upp, få fram rätt känsla och jobba sedan baklänges, belöna tidigt om den följer dig och ser glad ut och komihåg småjogga, går du sakta kommer hunden tycka att du verkar tveksam och det smittar, hunden kommer också bli tveksam och attityden försvinner.
Tempo är ett tecken på att vi är målinriktade och vet vart vi ska därav blir det lättare för hunden att haka på, farten gör det också mer lekfullt, hellre att hunden visar lite för mycket glädje i form av skutt och lite nafs än tvärtom, jag kommer dock bara belöna när den går som jag vill.

Imorgon kommer fler tips.

Om du vill lära dig ännu mer om hur jag jobbar med fotgåendet så har jag en onlinekurs – Fotgåendeklubben som startar 1/12 där du under tre månader får ta del av hela mitt träningsupplägg genom text och filmer, sista anmälningsdagen är idag den 20/11