30 Dagars Hållafastutmaning – Dag 1

Under 30 dagar kommer vi lära hunden hålla fast olika typer av föremål både i rörelse och i stadga.

Hålla fast, den viktigaste grunden i apporteringen

Finns det något man ska lägga mycket tid på så är det just förståelsen i att hålla fast föremål, kan hunden hålla apporten i ett fast grepp blir alla andra delar ganska lätta att lära in.

Krav

Det är också här det kan gå väldigt fel, vi vet hur viktigt det är att hunden håller apporten i ett bra grepp och vad kostsamt det är om den inte gör det. Men bara för att det är viktigt får vi inte hamna i en ond spiral där vi sätter höga krav i vår rädsla för att det ska bli fel.
Höga krav leder nästan alltid till en stor osäkerhet och osäkerhet frambringar tugg, därmed bör det undvikas.
Se den här träningen som en lek som vilken annan träning som helst, se felen som viktiga lärdomar som behöver uppstå för att hunden ska få riktigt bra förståelse.

Ta och hålla föremål

Vi kommer shapa hunden att ta och hålla föremål, fördelen med att göra så är att vi håller fokus på beteendena, alltså vad hunden ska göra med föremålet, den blir därmed medveten om hur den ska gripa och hur den ska hålla för att få belöning.

Viktiga förkunskaper:

Högt belöningsvärde (hunden vill jobba för sin belöning)

Kontakt (en hund som inte fokuserar är svår att träna)

Miljö

Börja i en lugn miljö, stäng in dig och hunden i ett rum hemma, då kommer du inte behöva konkurrera med annat spännande i miljön.

Träna korta pass

Den här träningen gör att hunden måste tänka mycket och det bidrar till att den också tar slut fort mentalt, ställ en klocka med några minuter (kortare eller längre beroende på hur rutinerad din hund är.)
Om du kört ett pass som gått jättebra och plötsligt verkar hunden inte längre förstå, gör fel eller tappar koncentrationen så har du antagligen kört för länge, ta paus och lär av misstaget, kör ett kortare pass efter vilan. Hur länge hunden behöver vila är också individuellt för vissa räcker det med några minuter för andra kanske upp till en timme, men ju fler pass du kört desto längre vila behöver hunden ha.

Mönster

Det är genom upprepningar och mönster som vi verkligen får utveckling, försök därför att lägga flera kortare träningspass på rad för att hunden verkligen ska börja förstå vad du är ute efter.

Introduktion av föremål/apportbock

Jag kommer skriva apporten men vill du hellre lära in beteendena på ett annat föremål så går det jättebra, det är enkelt att lära in på en sak och sedan överföra på andra. Om du har en hund som känner en stark ovilja för apportbocken tycker jag att du ska välja ett annat föremål som hunden är mer neutral mot.
Förbered dig genom att fylla på med massa gott godis och ha leksaken lättåtkomligt, ta klickern och apportbocken i handen bakom ryggen.
Du kan stå upp, sitta på en stol eller på golvet, bestäm själv vad som känns bäst.
Börja klicka direkt hunden tittar på dig (det är alltid bra att börja belöna kontakten, upprepa detta några gånger, när du tycker att hunden fokuserar bra kan du ta fram apporten som tills nu varit dold bakom din rygg. Var beredd att klicka direkt du tar fram den, vårt första kriterie är en blick på apporten. Belöna med godis (om hunden gillar godis annars väljer du leksaken.)
Om hunden inte skulle titta på apporten när du presenterar den eller om du helt enkelt missade att klicka det snabba ögonkastet gömmer du undan apporten bakom ryggen igen, ta fram den först när hunden är koncentrerad på dig.
Upprepa detta några gånger. Blick på apport klick och godis. Varje gång du serverar godisen gömmer du åter apporten bakom ryggen. Skulle hunden bjuda på något annat så som att sträcka sig mot den eller gripa den, klickar du naturligtvis för det och utgår därifrån.

Kriterieplanen ser ut så här:

Blick på apporten k/b
Närma sig apporten k/b
Röra apporten med nosen, munnen k/b
Gapa över apporten k/b
Stänga munnen runt apporten k/b

Väldigt sällan är det precis den här planen man följer, ofta kan man hoppa över några steg för att sedan ändå behöva gå tillbaka några steg då man inte kommer vidare.

Låt hunden ta initiativet

Låt alltid hunden ta initiativet till att närma sig apporten, det vill säga tryck aldrig upp den i ansiktet på hunden, det har en negativ effekt och hunden kommer vilja vända sig ifrån apporten. Låt alltid hunden närma sig den självmant. Om du fastnar på första steget, att hunden bara tittar på apporten kan det vara bra att tänka på att en hund som är i rörelse kommer ha lättare att närma sig, om hunden sitter kan det alltså vara bra att få upp den på benen, klicka för blicken men kasta godisen bakom hunden, när den rest sig, tagit godisen och åter är på väg mot dig tar du fram apporten och upprepar innan hunden hunnit sätta sig, upprepa samma och låt hunden komma närmare och närmare innan du klickar ända tills den faktiskt vidrör apporten.

Dag 1 – Gripa och hålla några sekunder

Timas första pass – Titta – röra

Externa uppdrag

Jag får mycket frågor om vart jag kommer och håller kurser och föreläsningar, här kommer en samanställning över datum och platser, för anmälan ta kontakt med respektive arrangör, med reservation för att flera av dem kan vara fullbokade redan.

20-21/8 Valp/tävlingskurs, Häst och Hundskolan, Vänersborg

1-2/9 Fortbildning Instruktörer, Stockholm

3/9 Lydnadskurs och Föreläsning på kvällen, Nacka BK

4/9 Lydnadskurs, Värmdö BK

5/9 Föreläsning, Norrtälje Roslagens BK genom Lillian Roesch

6/9 Föreläsning, Eskilstuna BK

14/9 Föreläsning, Nordic K9 Search, mellan Enköping och Uppsala

18/9 Heldagskurs Fotgående, uthållighet, Hedemora

20/9 Föreläsning, Jönköping BK

21/9 Föreläsning, Göteborgs avd

21-23/9 Lydnadskurs, Du & Din Hund, Mölnlycke

4/10 Föreläsning, Tyresö Hundungdom

11/10 Föreläsning, Åstorp BK

12/10 Lydnadskurs, Åstorps BK

13-14/10 Lydnadskurs och Föreläsning på kvällen, Karlskrona, Carina Lundin

24-25/10 Lydnadskurs, Järvsö genom Christina Jonsson

26/10 Föreläsning, Härnösands BK

27-28/10 Lydnadskurs, Uthållighet och störningstema, Härnösands BK

8/11 Föreläsning, Kinnarp, Lunnagårdens Hund

14/11 Föreläsning, Uppsala Hundungdom

24-25/11 Lydnadskurs och Föreläsning på kvällen, Östersund, Hundkrut

1-2/12 Puppycamp, Kalix BK

3/12 Föreläsning, Mora BK

Föreläsningen heter Maximera uthålligheten inför tävling, läs mer om den under Föreläsningar.

Vill du boka mig för kurs eller Föreläsning maila så skickar jag info.

Det ligger också kurser ute på hemsidan som jag håller i egen regi i Karlstad, de bokas här på hemsidan, bland annat Heldag med Fotgående och Uthållighet och störningskurs.

Missa heller inte onlinekurserna Fotgåendeklubben och Apporteringsklubben som startar 1/11 och pågår 3 månader.

 

30 dagars Semesterutmaning

Det kom ett vykort från Hundsektorn, tydligen har de gått ihop och bestämt att vi inte ska slappa under semestern. De vill ha en 30 dagars Semesterutmaning och vem är jag att neka dem detta, jag är ju inte heller så mycket för att bara slappa.

Utmaningen går till på följande sätt

Under 30 dagar kommer vi träna på en ny plats varje dag, vad ni tränar spelar ingen roll, välj något eget eller kör samma som mig, om du har en liten valp består utmaningen i att leka på en ny plats varje dag i 30 dagar. Du deltar genom att ta kort eller filma, lägg upp i Game on puppys kommentarsfält på facebook under respektive dag eller hashtag #30dagarssemesterutmaning på instagram.

Varje dag kommer jag dessutom dela med mig av ett nyttigt träningstips.

Vi startar 1/7 Vilka är med? Utmana gärna dina vänner genom att tagga dem.

Lär känna din hund genom trixträning

Ofta blir vi så himla allvarsamma när det kommer till inlärning av moment, nu måste det bli rätt allvaret tynger våra axlar, sätter press och kan i värsta fall ta bort glädjen från träningen.
Annat är det med trixträning där skrattar vi, det gör inte så mycket om det blir lite galet, hunden är charmig och omgivningen ler, inte helt sällan bjuder hunden självmant på sina trixkunskaper lite då och då genom att visa upp dem. Få hundar spontan bjuder på ett moment eller en del av ett moment, har du funderat på varför det är så!

Jag tycker om att lära hunden olika trix dels för att jag verkligen lär känna min hund ordentligt i inlärningssammanhang, hur den fungerar, hur den tänker, hur den hanterar frustration, hur uthållig den är, hur jag kan hjälpa den på bästa sätt, hur fort jag kan höja kriterier osv osv.
Jag lär mig också vilka hundens styrkor och svagheter är. All kunskap kan jag sedan nyttja för momentträning och kedjor.

I hundens värld finns ingen skillnad mellan trix- och momentträning, momentträningen kan vara exakt lika lättsam och rolig som trixträningen, lek er fram, dela upp och forma, håll träningen lättsam, var inte rädd för att det ska bli fel, se felen som en viktig del i hundens utbildning, det behöver inte vara svårare än att du förstärker det du vill ha och låter bli att förstärka det du inte vill ha.

Så varför inte lyfta bort den där pressen från axlarna, fundera över varför den överhuvudtaget hamnat där, vi gör ju det här för att det är så himla kul och för att det är superhäftigt att kunna kommunicera med en hund.
Det finns inget blodigt allvar i det här, hundsport är bara fantastiskt roligt och tävlingar är bara ett nulägeskvitto som talar om för dig vad du behöver träna vidare på.

Och tänk vad häftigt om hunden spontant skulle börja visa upp fjärren eller varför inte krypet när vi har gäster på besök med precis lika mycket glädje som om den visade vacker tass eller sitt fint.

Kryp och tålamod = Sant!

Det finns några moment som tar väldigt lång tid att få till riktigt bra, ett sådant moment är kryp, det tar tid att få till rätt teknik och jobba upp en fin uthållighet. Momentet kräver en bra plan och massa tålamod från oss hundförare och om vi kan bygga upp det tålamodet som det kräver kan det bli riktigt bra.

När jag var tonåring och fick min första egna hund Schäfern Cirra minns jag såväl när det var dags att lära in momentet kryp, jag rådfrågade de som fanns att tillgå (detta var före internets intåg, ja så gammal är jag) bruksrävarna på min klubb ett gäng äldre karlar. Rådet jag fick var att lägga ner hunden och ryta kryp, hon skulle då följa mig krypandes vid sidan, eftersom jag var oerfaren gjorde jag som de sa och resultatet var överraskande nog inte (ironi) att hon kröp fint vid min sida, naturligtvis ställde hon sig upp.
Jag frågade igen och fick då rådet att trycka handen över hennes rygg, gud så jag skäms nu, för jag gjorde som de sa i brist på bättre vetande (förlåt finaste Cirra) om man trycker ner en stolt Schäfer så blir resultatet inte bra, de få gånger vi fick en femma på krypet fick vi cert. Älskade hund om jag haft dig idag…….

Klokare

Med nästa hund Border collien Riva hade jag helt andra verktyg, jag delade upp och jobbade långsiktigt och det betalade sig.
Med Frö har jag också jobbat långsiktigt och fast att det inte suttit klockrent på tävling ännu så är jag sjukt nöjd med hennes teknik som vi verkligen slitit för att hitta då hon från början gärna studsade fram, samtidigt som jag jobbar med att tekniken ska sätta sig i muskelminnet och att hon ska bli uthållig, jobbar jag med hennes integritet och att hon ska känna sig trygg i att krypa med okända runt sig, självklart kommer vi nå målet genom en välarbetad plan, långsiktighet och massor av tålamod. Nästa tävling ska det sitta klockrent!

För helvete!!!

Det finns en del saker som gör mig riktigt förbannad, till exempel när folk lämnar sina hundar i bilen på en solgassande parkering med tre centimeters ruta nedhissad. HALLÅ din hund kommer kokas levande, förstår du vilket fruktansvärt lidande du utsätter din hund för!
Om den nu skulle leva när du kommer tillbaka, fatta vilken ångest den fått utstå den tiden du varit borta.
Varje år ser jag och agerar på hundar som sitter i heta bilar och jag skulle inte tveka en sekund att slå in rutan om det krävdes, tyvärr går bara många förbi, de orkar inte engagera sig eller är kanske för konflikträdda, oavsett är det nästan lika bedrövligt att se men ändå välja att blunda.

Så snälla lämna hunden hemma, ta inte med den alls om du är tvungen att lämna hunden i bilen för att göra något ärende. Skugga hjälper inte i den här värmen inte heller att dra ner rutorna en bit. Lämna hunden hemma!!!

För många av er som läser är detta en självklarhet och i den bästa av världar skulle man aldrig behöva se en hund sitta flämtandes i en kokande bil, men det händer fortfarande alldeles för ofta och så länge det gör det måste vi andra agera, både genom att hjälpa hundarna vi ser men också genom att sprida informationen, så snälla hjälp till att sprida i ditt flöde vem vet kanske får du en annan hundägare att tänka till en extra gång och därmed räddar du kanske till och med en hunds liv.

 

Nationaldagsläger

På tisdags kvällen höll jag föreläsning på Danderyd Täby Brukshundklubb och på onsdag var jag en av instruktörerna på deras Nationaldagsläger, jag höll i gruppen Brukslydnad Högre – Elitklass. 

Inte helt otippat låg mycket fokus på framåtsändandet, detta roliga och komplexa moment! Det är verkligen roligt att se att min modell passar så otroligt många olika hundar. En av svårigheterna med framåtsändandet är att gå från uppdelning till helhet med bibehållen förståelse, men med den här modellen blir även helheten tydlig.

I höst kommer jag dela med mig av modellen i Framåtsändandeklubben.

En stor eloge till Danderyd Täby bk som ordnat ett så trevligt läger! Här kommer bilder från dagen:

30 dagars Bubblanutmaning – Dag 28

Sverigeturné

Nästa termin är jag bokad över hela landet allt ifrån Norr till söder, när jag får tid ska jag sätta mig och sammanställa alla datum och lägga ut dem här på bloggen. Jag kommer både hålla Föreläsningar, bruks och lydnadskurser, temakurser och utbildning för Instruktörer.

I samband med den nya föreläsningen – Maximera uthålligheten inför tävling
Kommer jag sälja ett kompendium med konkreta övningar och träningsschema för att göra hunden riktigt uthållig, dessa kommer enbart kunna köpas i samband med föreläsningen.

Det finns fortfarande möjlighet att boka mig under hösten/vintern skicka PM eller maila vid intresse.

Dag 28