10 färdigheter som gör att träningen flyter lätt

 

Det finns några saker som gör att vår träning flyter lätt utan massa onödiga avbräck och slösande med energi på fel saker. Om de här tio färdigheterna fungerar kan man lägga energin där det var tänkt, det är lättare att hålla sig till målet – vilket för min del är att ha kul ihop med min hund!

  1. Älska sina belöningar – en hund som älskar sina belöningar är lätt att träna. Lägg tid på att ta reda på vad  just din hund älskar!
  2. Ta på belöningssignal – jag vill att hunden ska kasta sig in i belöningen på min signal och att den ska veta att det bara är på min signal som man tar belöningar. Jag lär hunden detta genom bla omvänt lockande. Det den gör när belöningssignalen kommer det är det som blir förstärkt.
  3. Komma tillbaka med leksaken – Om hunden tvärvänder och kommer i full fart in med leksaken, ja då kan vi snabbt återgå till träningen som vi höll på med.
  4. Släppa leksaken på signal – har hunden ett stort föremålsintresse och mycket kamp ja då är det väl investerad tid att lära den släppa snabbt. Jag vill inte ha några konflikter i leken det kan drabba träningen negativt.
  5. Avstå belöning för att få – och sedan kunna göra för att få, om hunden förstår den ordningen behöver det inte bli några problem att jag går med belöningar framme i händerna eller synliga på ex planen. Hunden har ett jobb att utföra därefter får man belöning.
  6. Hålla kontakt – en hund som klarar av att vara fokuserad på mig länge trots att jag är tyst och passiv kommer vara enklare att träna och enklare att tävla. Näst efter belöningar är kontakten den viktigaste grunden.
  7. Inte låsa på annat man vill ha – att inte handla på instinkt eller impuls är värdefullt i träningen, jag vill dock inte vara den som stoppar utan jag vill att hunden ska kunna självbehärska sig, det är på min belöningssignal man får tillgång till det man vill ha och det går oftast genom ett arbete.
  8. Ha ett högt värde för att komma in och vara vid min sida – alla moment startar vid din sida och avslutas oftast vid din sida, om hunden älskar att vara där så kommer den ha den bästa känslan när den ska fortsätta vidare i uppgiften. Den kommer också snabba på för att åter inta den värdefulla positionen (har du problem med att få in hunden korrekt vid sidan? Kolla då in positionspinnen på produktsidan)
  9. Jag och hunden i en bubbla – tänk dig in i känslan att ingenting kan störa ut er, ni är ett så galet starkt team så omvärlden försvinner. Jag och hunden ska ha 100% fokus på varann och på uppgifterna som ska utföras.
  10. Snabbt och frimodigt bjuda på beteenden – en hund som bjuder på beteenden är lättränad, vi kan fånga upp stora som små rörelser och bygga vidare forma fram beteenden som vi vill ha.