What´s the big deal med externbelöning

Jag fullkomligt älskar att jobba med externbelöningar, varför? För att det verkligen får hunden att tänka till. Hunden måste dock ha några förkunskaper innan man använder externbelöning i träningen. Den måste dels älska sin belöning, kunna låta bli sin belöning och bara ta den på en given signal från mig. Hunden behöver också ha förståelse för att den ska göra något/några beteende för att få den.

Skillnaden mellan att locka/lura hunden med en synlig belöning och använda externbelöning på detta sätt är oändligt stor.
Exempel: locka hunden att gå till en plats för att det ligger en belöning där (hunden gör utan att först tänka) eller utföra ett beteende och sen få ta den oavsett belöningens placering (hunden måste tänka på vad den gör)

Om jag ser att hunden tänker för mycket på sin belöning (låser sig) då får den inte ta den. Uppgiftsfokus är viktigt oavsett vart belöningen är.

Naturligtvis måste man börja träningen med lätta beteenden, jag brukar starta med bara kontakt för att lära min hund om du håller kontakt och fortsätter göra det så kommer du få ta den synliga belöningen i olika tidsintervaller, sen kan man lägga på att följa mig en kort bit osv. Huvudsaken är att man fortsätter att avancera och inte fastnar i samma för då blir det förutsägbart och ingen utveckling.

10339700_230262813838701_6760903574594814086_n

Exempel på träning:

Träna fotposition genom att gå mot en het belöning som ligger synlig framför oss

Ingångar där hunden får springa över belöningen

Fjärrdirigering med belöning runt om på olika ställen och mer eller mindre nära.

Rutan där jag lägger belöning någonstans utanför för att hunden ska bli säkrare på vart den ska.

Inkallning med belöning bakom.

Jag har också använt den mycket i framåtsändandet för att träna riktning, men belöningen ligger inte framför hunden utan längre fram på den sidan som hunden helst drar sig emot, enda chansen att komma åt belöningen är att gå rakt fram. Likaså vid riktning i kryp.

Kedjor flera moment på raken utan belöning där en externbelöning ligger vid sidan av planen, när kedjan är klar får hunden ta sin belöning (mycket användbart på tävling) Hunden vet att belöningen ligger där och att den kommer att få den och att det kan hända närsomhelst.

En annan riktigt stor fördel är att hunden blir extremt störningstålig och trygg , jag kvalitéssäkrar alla detaljer/moment/kedjor med hjälp av externa belöningar, kan hunden utföra detaljer/momentet/kedjor trots heta belöningar på olika mer eller mindre svåra ställen då vet jag att det sitter bra. Hunden blir ”öppen” i huvudet och man jobbar sig ur låsningar. Blir det för svårt och hunden låser sig (alltså gör inte beteendet, utan fryser fast, eller gör det väldigt segt) då gör jag det lättare genom att exempelvis ändra placering på belöningen.

Stressar inte detta upp hunden då? Min erfarenhet är att det snarare gör hunden mer frustrationstålig och börjar man lätt och ökar gradvis så hänger hundens hjärna med och den kopplar snabbt. Göra för att få! Hunden tänker hela tiden på vad den gör och vilket beteende som leder till belöningen.

Externbelöning is a big deal!!!!!

 

Text: Jessica Johansson