Uppletande <3

Uppletande! Jösses vad jag och hundarna älskar det! Det finns fyra saker som jag tycker är viktigt:  Föremålsintresse – Glädje – Uthållighet – Nosen på direkt
Har man de här fyra färdigheterna så kommer man långt.

img_6389

Genom åren så har jag själv gjort misstag som jag lärt mig av och även sett konsekvenserna av andras misstag.

Här är de vanligaste:

Man lägger för mycket krav och pressar hunden så den tappar glädjen och självförtroendet

Man hjälper hunden när den ger upp vilket kan leda till att hunden blir hjälpberoende och ”frågar” om hjälp när det blir tufft

Man gör stora retningar/hjälper eller förberedelser som motiverar hunden till den grad att den bara springer de första minutrarna i rutan, utan någon nos

Man använder bara sina egna uppletande föremål, hunden letar efter din doft eller de specifika föremålens doft

Man vallar dåligt så hunden spårar upp sakerna

Man bryter hunden varje gång den inte springer rakt ut i rutan tills den tappar motivationen helt eller blir frustrerad

Man lägger fokus vid att hunden ska hålla fast föremålet och komma in rätt vid sidan vilket kan skapa en konflikt och i slutändan en ovilja att komma in (det kan man träna för sig)

Man tränar alltid i samma terräng, med samma träningskompisar och samma typ av upplägg

Mitt upplägg är att aldrig göra synretningar, i början av träningen får hunden istället en doftretningar, det är näsan hunden ska jobba med inte ögonen. Jag blir överlycklig när hunden hittar (jo faktiskt blir jag det på riktigt) jag belönar med själva föremålet i den mån det går, vi leker, kampar och jagar efter. Jag besvarar aldrig en frågande blick, om hunden ber mig om hjälp tar träningen slut och då får någon av mina andra hundar chansen istället.
Jag blandar lätta och svåra föremål, jag ökar successivt svårigheten, små föremål, klurigt gömda, olika materiel på föremålen, olika många mm, med lättare pass där det kanske ligger 25 föremål i rutan.
I början av träningen är jag noga med att föremålet alltid ligger rakt ut ifrån mig och att vinden ligger rätt, men jag bryter inte hunden om den springer snett.
Hunden måste vara fokuserad för att få belöningen att leta, dvs om den hetsar, gnäller eller är okontaktbar så kommer jag inte släppa på. Jag vill att hunden går vid min sida till rutan, att den kan sitta eller ligga stilla under en stund och att den kan fokusera utåt vid min sida en stund innan jag släpper på.
Hålla fast föremål, göra en ingång med föremål och att hålla fast föremålet man har i munnen utan att byta om man får korn på ett annat är färdigheter som jag tränar för sig, utanför uppletandet.