Inlärning av liggmarkeringar

Kanske verkar det krångligt att lära in liggmarkeringar för spåret eller för den delen söket, men det är faktiskt lätt. Det handlar om att dela upp träningen i små lätta kriterier och öka gradvis.

Del 1: Jag kör ett pass där hunden bara får lägga sig, jag vill ha det under flyt, dvs att hunden upprepar beteendet gång på gång, helt frivilligt, utan kommando.

Del 2: Jag presenterar föremålet som hunden ska markera och klickar och belönar när hunden intresserar sig för det, även detta vill jag ha under flyt, så fort hunden ser föremålet vill jag att den visar intresse mot det. Jag klickar tidigt jag vill inte att hunden ska försöka apportera det.

Del 3: Nu lägger jag ihop beteendena – intressera sig för föremål + ligg = klick och belöning. När hunden kommer till föremålet håller jag inne med klicket eftersom hunden tidigare blivit belönad för att lägga sig kommer den testa detta vid föremålet och då markerar jag det och belönar. Jag testar sen att lägga föremålet på lite olika ställen.

När hunden kan beteendet inne kommer jag ta ut det och då backa tillbaka i träningen, upprepa alla delar fast ute, därefter kommer jag ta det på lite avstånd och gå emot föremålet. När detta funkar kommer jag plocka in det i spåret, film på dessa steg kommer inom kort.

Text och film: Jessica Johansson

Kommentarer är stängda.