Dag 6: 30 sekunder – Pausar din hund i belöningen?

Får du paus i belöningarna?

En del hundar passar på att ta lite paus i belöningen, vissa bara för att kunna tugga och svälja ner karamellen, om så är fallet kan man testa att byta ut godiset mot något mjukt som är lätt att svälja och vips är problemet löst. Men om hunden fortsätter ta paus oavsett vilket godis man serverar så kan man testa att hotta upp karamellen genom att retas lite med den, lyckas man då bibehålla hundens kontakt så måste man vara snabb att belöna igen för att visa hunden att det lönar sig att bibehålla fokus. Se filmen här nedan där jag demonstrerar hur jag menar.

 

Varför är då detta viktigt

När vi börjar lägga på störningar för att träna ”bubblan” så är det viktigt att hunden håller kontakten hela tiden även i belöningen, passar hunden på att titta på det som stör lär den sig inte att stänga ute störningar helt och fullt, snarare blir det lite skvallerträning av det istället och poängen går ofta förlorad.

Vanor sätter sig fort och om hunden passar på att ”bryta bubblan” i belöningen och se sig omkring kommer den antagligen göra detsamma i kedjor och på tävling när du belönar socialt, det är då lätt hänt att hunden fastnar i något den ser och har svårt att fokusera tillbaka igen.

 

Dag 6: 30 sekunder