Dag 4: 20 sekunder – Principer & belöningstips

En hund som är fokuserad är lätt att träna och tävla

Om hunden fokuserar på mig så är det mycket lättare att träna, det säger sig självt en hund utan fokus är svår att nå och förmedla saker till. Därför tycker jag att den här grundövningen är den viktigaste näst efter belöningarna.


På tävling startar allt vid min sida har jag då fokus så kan jag på ett enkelt sätt förmedla uppgifterna till min hund, sitter den och tittar på fåglar, publik, hundar eller snoozar efter dofter ja då är sannolikheten stor att den missar mitt kommando och att jag då måste upprepa mig något som är kostsamt.

Jag lär hunden tre viktiga principer i kontaktövningen:
1) det lönar sig att fokusera
2) det är du som startar upp träningen med din kontakt
3) ju längre du fokuserar desto bättre blir belöningen

Den tredje principen är lätt att missa, vi belönar korta och långa sekvenser med samma belöning, hunden kommer inte märka det i början men efter hand kommer den göra det och varför ska man hålla kontakt i 1 minut om man får exakt samma belöning efter 3 sekunder. Så ta för vana att alltid belöna de längre sekvenserna bättre.


Här kommer några belöningstips för de längre sekvenserna:

Belöningen ska ta minst lika lång tid som hunden höll kontakt

Underskatta inte vikten av beröm, ge det i överflöd när hunden varit duktig

Om hunden älskar lek så spar den till de längre sekvenserna, men om hunden bara jobbar för lek, lek mycket längre och engagera dig mycket mer i leken, spara den bästa leksaken till de längre sekvenserna (om leksakerna har olika värde vill säga)

Gillar den bara godis eller allra mest godis, lek och lattja med godiset och ge fler godbitar, beröm och klappa medan den mumsar (om den gillar klappar vill säga)

Ha extra gott godis, mindre goda till korta sekvenser och godaste goda till de längre

Överraska ibland – spring till kylskåpet och töm det till hundens stora glädje, eller ta en näve godis och låt dem regna ner över hunden, eller töm träningsväskan på alla hundleksaker som ni äger, ja du fattar, full fest!!!

Gillar hunden sin mat, i så fall är det ett utmärkt tillfälle att träna kontakt, för de korta ger du en foderkula när hunden klarat en längre ställer du ner hela matskålen med resterande mat i

 

Dag 4: 20 sekunder