Dag 2: minst 2 steg – Min position

Som jag skrev tidigare tycker jag det finns stora fördelar med att låt hunden jobba och lära sig olika beteenden framför mig, en stor anledning till detta är att jag kan vara en mycket bättre tränare på det viset, jag ser hunden hela tiden och kan snabbt och enkelt tajma de beteenden som jag vill förstärka, i det här fallet: röra sig bakåt och vara rak i kroppen. Jag kan också förhålla mig tävlingsmässig hela tiden. Om jag har hunden vid min sida kommer jag behöva titta på hunden och därmed bli sned, om jag jobbar under en period i denna sneda ställning kommer hunden bli van att se mig ur den vinkeln, när jag senare rätar på mig är risken stor att hunden halkar fram i position.

Röra sig med hunden eller stå stilla

Ska vi då stå kvar i position eller röra oss med hunden när den backar? Jag tycker både och!
För fotgåendets skull är det naturligtvis bra att följa med hunden, men i andra delar har vi stor nytta av att hunden kan backa helt självständigt exempelvis vid dirigering i rutan, backa ut från en figurant och så vidare.
Eftersom det ofta är lite svårare för hunden att backa bort från mig (kräver mer tankeverksamhet) brukar jag börja lära hunden det, därefter (när hunden kan) börjar jag röra mig.
Jag upplever att det är betydligt svårare att göra tvärtom, hunden blir lätt beroende av min rörelse för att backa, nackdelen med det är då att hunden inte riktigt tänker på sin teknik utan mest flyttar undan från mig och det blir därmed svårare att få hunden att förstå vilken teknik jag vill ha i backandet.

Dag 2: minst 2 steg bakåt