30 Dagars Backautmaning

Här kommer en ny utmaning, på 30 dagar ska vi lära hunden backa minst 30 steg, rakt bakåt.
Vi jobbar alltså med hunden framför oss (näsa mot nos,) du väljer själv om du vill gå med hunden eller stå kvar i position medan den backar.

Inlärning

Jag shapar in backandet, nummer ett är att belöna upp att hunden bara står framför dig, vill hunden gärna jobba in till din sida kan du ta bort den möjligheten genom att ställa något vid din vänstra sida exempelvis en stol eller ha en vägg precis där, därefter klickar jag för minsta rörelse som hunden bjuder bakåt, får man ingen rörelse kan man testa att luta sig mot eller röra sig, men ju mindre rörelse (hjälp) du behöver göra för att få igång hunden desto bättre. Hunden kommer då förstå tydligare att det just är rörelse bakåt vi är ute efter.

Miljön

Jag brukar tillrättalägga miljön så jag minimerar risken att hunden ska börja backa snett, på filmen ser ni att jag använder bordet och mattan som hjälp, men detta kommer jag variera mycket. Det kan vara en vägg, en stig, en dikeskant, en trottoarkant, en smal gång, kompostgaller, ut genom en dörröppning, agilitypinnar eller något annat.

Vad ska det här vara bra för!?

Dels är det en bra kroppskontroll övning, det är också en fin grund för backandet i fotgåendet, det är bra att kunna dirigera hunden bakåt i tex rutan om den hamnat fel, det är också en bra övning för en skyddshund som ska backa ut från en figurant, vardagsmässigt kan det också vara användbart på flera olika sätt.

Belöningar

Nu i början använder jag godis för att snabbt kunna repetera igen då hunden bibehåller sin position hela tiden, men ganska snart kommer jag börja variera belöningen och premiera de längre sträckorna med bättre belöning. För precis som i tidigare utmaningar är det oregelbunden förstärkning som är nyckeln till att få uthållighet i backandet.
Jag bygger alltså upp uthålligheten genom att belöna även kortare sträckor i träningspassen och successivt smyga in de längre, jag kommer hålla koll på antal steg och alltså variera mycket, fram till dagens mål.

Men vi börjar som vanligt lätt
Dag 1: 1 steg (jag körde dock några fler på den här filmen)

Är du nyfiken på de andra utmaningarna kan du scrolla ner i menyn till kategorier och välja:
30 Dagars Kontaktutmaning
30 Dagars Fotutmaning
Där finns alla inläggen samlade, dag för dag.

Om du har Instagram och filmar kan du tagga med #30dagarsbackautmaning och @gameonpuppy så kommer jag följa din träning.

Nu kööör vi
GAME ON!!!