30 dagars Bubblanutmaning – Dag 22

För några dagar sedan träffade jag en tjej som var totalt uppgiven, hon beskrev sin hund som högtempererad och störningskänslig, han blev fort frustrerad och lyssnade dåligt. Hon berättade att hon kände sig både frustrerad och irriterad i träningen, hon upplevde sin hund som totalt ointresserad av att samarbeta.
– Jag vill ha en lika duktig hund som du har sa hon. Okej sa jag, är du då beredd att lägga ner mycket tid på att träna målmedvetet, att planera dina träningspass, att förändra din sinnesstämning, att ha en ängels tålamod, att se bakslag som utmaningar och det viktigaste – att börja ha roligt ihop med din hund, för det är vad som krävs.

Andra har det så lätt

Jag tror att vi alla ibland kan få intrycket av att andras träning går så lätt, att de har ovanligt duktiga hundar, att de aldrig har bakslag, att allt bara flyter och att hunden praktiskt taget kan allt från början. Men så är ju inte fallet, bakom varje duktig hund står en tränare som lagt ner massor av tid och som upplevt bakslag i någon form.

Resan har börjat

För den här tjejen och hennes hund har en spännande resa börjat där vi jobbar med att hitta tillbaka till glädje och lekfullhet, där hennes hund ska samarbeta inte för att den måste utan för att den vill, för att den ser henne som en stor resurs och någon som är rolig att vara med. All den härliga energin som hennes hund har ska hon träna den att kanalisera ut på rätt saker, då kan hon börja se vilken stor tillgång det är och vilken potential hennes hund besitter. Frustrationen kan jobbas bort genom att hon är tydlig med vad hon vill lära hunden och inte fastnar i rutiner och givna mönster.

Tacksam

Det här är en resa som jag ofta får uppleva och med många olika typer av ekipage och jag är så tacksam över det, att få se en relation full av konflikter, uppgivenhet, irritation och frustration övergå till det motsatta en relation som istället bygger på glädje, lekfullhet, stolthet, utveckling och träningsmotivation, är något av det bästa jag vet! Men det kräver en dedikerad förare som är redo att förändra och lägga mycket tid på sin träning.

 

Dag 22