Dag 15: 75 sekunder – Har du fastnat?

Halvtid

Nu har vi nått halvtid!!! Det känns hisnande, utmanande och roligt när jag tänker på att vi faktiskt ska dubbla tiden vi är upp på nu.
Jag får många frågor angående hur man går vidare när hunden fastnat på en viss tidsintervall. Naturligtvis är det omöjligt för mig att ge en förklaring till det utan att ha pratat och sett hur just det ekipaget tränar, men jag kan ge lite generella råd.

Har ni fastnat och har svårt att ta er vidare kan detta hjälpa:

Dela upp träningen i flera pass om dagen, den här övningen sliter på hunden mentalt och de blir fort trötta, en mentalt trött hund kommer inte orka hålla koncentrationen uppe

Träna alltså med en pigg hund

Stå i en lugn miljö, när vi ska upp i långa tider kan minsta lilla störning få hunden ur koncentration

Belöna oregelbundet och fastna inte på exempelvis 7 sekunder gång på gång och sedan går du direkt till det längre tidsmålet, se till att räkna och belöna oregelbundet och fortsätt att ha med de riktigt korta sekvenserna även när du börjar komma upp i långa tider. Här kommer ett belöningsexempel:

2sek belöning – 5sek/b – 1sek/b – 3sek/b – 15sek/b – 1sek/b – 20sek/b – 2sek/b – 5sek/b – 1sek/b – 1sek/b – 40sek/festbelöning!
Långa sekvenser belönas alltid mer och bättre. Du kanske behöver stå länge och bygga upp de längre sekvenserna med många korta innan du når ditt tidsmål för dagen.

Använd en belöningssignal innan du rör dig för att servera belöningen, detta är viktigt för annars kommer hunden släppa blicken på dig och leta efter eller reagera på minsta lilla rörelse som du gör och som den vet kommer leda till belöning.
Är du duktig på att alltid ge en signal före belöning kan hunden koncentrera sig bättre på själva uppgiften och slutar bry sig om rörelser.

Använd riktigt åtråvärda belöningar

Ha tålamod, blir du frustrerad eller irriterad är det bättre att pausa träningen

Om du har hunden sittandes vid sidan låt den få komma upp och röra på sig ibland, lek och gillar den inte lek, låt den jaga ifatt sin godis, fånga den i luften, springa efter rullande köttbullar, använd fantasin.

Uppmuntra med rösten när du belönar, visa att du är glad och tycker att hunden är duktig, många hundar motiveras jättemycket av att få beröm

 

Hoppas tipsen kan hjälpa och berätta gärna hur det går för er. Lycka till!!!

Dag 15: 75 sekunder