30 dagars Bubblanutmaning – Dag 1

Den här utmaningen är perfekt om du vill lära hunden att stänga ute alla störningar runt er och bara fokusera på dig och på arbetsuppgifterna.

Det här är en av de viktigaste grunderna som jag lär mina hundar.

Hundar är nyfikna och vill gärna kolla av, kontrollera, vakta, jaga efter, undersöka, nosa, smaka på osv… vi kommer liksom inte ifrån det, men vi kan träna dem att stänga ute störningarna och hålla fullt fokus på oss och på uppgiften, HUR tänker du!? Genom att jobba med få kriterier och lära hunden att AKTIVT stänga ute det som stör.

Jag tänker så här:

Visst kan JAG jobba aktivt med hunden, tex gå fotgående och jobba mycket med svängar tempoväxlingar och annat så hunden har fullt upp med att fokusera för att hänga med och i den situationen tillföra störningar i form av andra som exempelvis gör ljud och liknande, MEN har hunden då lärt sig att stänga ute störningar? Troligtvis inte, om du blir stillastående så kommer den antagligen tappa fokus ganska fort. Fundera över hur aktiv du kommer vara under en tävling! 

Istället för att jag jobbar aktivt för att hunden ska bibehålla kontakten tänker jag tvärtom, jag är passiv och hunden jobbar aktivt för att stänga ute störningarna, det är först då den kommer bli riktigt duktig på att hålla bubblan oavsett vad som stör i vilken situation som helst.
Jag jobbar därför stillastående med hunden sittandes vid sidan, hunden håller kontakt och störningen är arrangerad.
Först när hunden aktivt kan stänga ute störningar lägger jag in dem i momentträningen.

Övningen är upplagd precis som kontaktövningen (se 30 dagars kontaktutmaning) hunden sitter vid sidan (ha koppel på om det behövs) och du är tyst och passiv, när du belönat kontakten några gånger och hunden känns fokuserad startar övningen. Ha en medhjälpare som gör en lätt störning exempelvis går förbi er, om hunden klarar att hålla kontakten med dig när denne går förbi – belöna rikligt.
Om hunden väljer att titta på medhjälparen så blir denne helt passiv, detta för att hunden ska ha lättare att åter söka kontakt, att titta på någon som rör sig är spännande, att titta på någon som står stilla blir tråkigt efter ett tag. Var noga med att du fortfarande är helt tyst och passiv, hunden ska själv välja att titta tillbaka. När du åter får fokus, belöna detta. Om hunden har störts ut av medhjälparen är det viktigt att denne gör det lättare för hunden att lyckas i nästa sekvens, vi vill att hunden ska bibehålla kontakten på dig hela tiden oavsett vad som stör och då behöver vi förklara att den tjänar massor på att göra detta, det ska vara väl värt det, därför börjar vi tidigt premiera när hunden orkat bibehålla kontakten i störningen genom att belöna detta bättre, vi ger några extra godbitar, berömmer extra mycket med rösten i belöningen eller tar fram en leksak och leker med hunden (om den uppskattar det.)
När hunden tittar på det som stör och sen tillbaka på dig så var den duktig som ändå valde dig och därför belönas detta, men då får hunden bara en godbit, bästa belöningen kommer när kontakten inte bryts. Det är viktigt att belöna ofta, låter vi det gå för lång tid är risken stor att hunden misslyckas särskilt i början.
Var alltså snabb med din belöning om hunden lyckas, när hunden är så duktig på att stänga ute störningar så det nästintill är omöjligt att störa ut den kan vi öka tiden, men inte i inlärningsskedet.

Så här kommer utmaningen gå till:

Under 30 dagar kommer vi jobba med 30 olika typer av störningar, du kan välja att kopiera mina störningar eller komma på helt egna, successivt trappar vi upp svårighetsgraden. Du kan dela med dig av din träning genom att filma och lägga upp i kommentarsfältet på Game on puppys Facebook sida på den aktuella dagen, eller på instagram under hashtag #30dagarsbubblanutmaning.

Tävling

Som en morot kommer jag efter 30 dagar utse en vinnare bland alla er som antagit utmaningen, delat med er av er träning och gillat Game on puppy på FB och/eller instagram. Priset kommer gå till den mest kreativa störningen (denna måste filmas och hunden ska klara att hålla kontakten på dig genom störningen) Vinnaren vinner en plats på kursen med samma tema – Heldag med Uthållighet och störningsträning den 1/8 (läs mer om kursen på hemsidan under kurser.) Den 31/5 utses vinnaren och meddelas därefter.

Dag 1 av 30 dagars Bubblanutmaning