30 Dagars Belöningsutmaning – Dag 2 Tennisboll delux

Under den här perioden kommer jag blogga en hel del om just belöningar och hur jag tänker kring dem.

Det är viktigt för mig att hunden uppskattar både lek och godis därför jobbar jag mycket med dessa och försöker stärka upp eventuella svagheter som jag upptäcker.

Jag jobbar också väldigt mycket förebyggande med delar som jag vet kan leda till problem på sikt, om just ett sådant kommer dagens blogginlägg handla om.

Kasta godis på backen

Ibland behöver man kasta godis på backen för att ändra hundens position på något sätt eller exempelvis bygga värde för en viss plats. Detta kan dock leda till en hel del bekymmer, hunden hittar inte godisen direkt det tar därmed lång tid och hunden hinner kanske glömma vad vi just precis tränade. Men den kan också fastna på backen i alla goda dofter innan eller efter tagen belöning vilket även detta leder till att hunden tappar tanken på vad vi jobbade med.

Flyt

Detta skapar med andra ord friktion i träningen, hunden kommer hela tiden av sig och vi får börja om.
När jag lärt hunden att verkligen uppskatta belöningarna börjar jag därför lägga fokus på de delar som jag vet är bra för att hitta träningsflyt, det som gör att hunden snabbt är redo att köra igen efter belöningen.

Kasta godis med bibehållet flyt

Jag vill alltså lära hunden att snabbt ta den kastade godisen och direkt återgå till träningen.

Tips:

Börja inomhus, där finns inga nya intressanta doftfläckar och godisen syns tydligt, kasta godisen en liten bit ifrån dig, så fort hunden tagit godisen ger du en belöningssignal och belönar med något bättre (godare godis eller leksak hos dig) upprepa några gånger.

Gå sedan vidare till att kasta godisen men nu väntar du med din belöningssignal tills hunden självmant vänt upp och tagit något steg mot dig, upprepa detta några gånger, sista steget är att hunden kommer hela vägen in till dig.

Rör dig gärna bakåt när du ger belöningssignalen så hunden skyndar sig lite extra in.

Skulle hunden försöka fuska och inte ta den kastade (lite tråkigare) belöningen utan försöka komma till den bättre belöningen direkt så väntar du bara ut den tills den faktiskt tar den kastade belöningen. Ska man ha den bättre belöningen måsta man ta den kastade först.

När detta sitter bra inne är det dags att testa ute, gärna i en för hunden välbekant miljö, utan för mycket nya dofter i början. Repetera alla stegen. Tänk på att om gräset är lite högre kan det vara bra att jobba med godisar som är lätta för hunden att se.

Vi lär alltså hunden att snabbt ta godisen på backen och sedan direkt återgå till oss och senare till fortsatt träning.

Börja lägga in enkla beteende

När detta funkar kan du lägga in ett enkelt beteende som hunden kan, till exempel ligg. Kasta godis när hunden tagit den och snabbt kommit in till dig, ger du kommandot ligg, om hunden lägger sig belönar du hos dig och sedan upprepar du och börjar då successivt även kasta belöning direkt efter att hunden lagt sig.

Glöm inte belöningssignalerna, så du tajmar rätt beteende. Det kan vara muntliga signaler eller ett klick, då blir träningen tydligare och därmed lättare för hunden att förstå.

 

Dag 2 Tennisboll delux